In perioada 13 – 16 februarie 2013, orasul german Nurnberg gazduieste cel mai mare targ european destinat agriculturii ecologice – denumit BIOFACH, la care va participa si Romania. Mai exact, este vorba despre 55 de firme expozante specializate in fabricarea de produse ecologice – destinate atat consumului intern, cat si pietei externe – majoritatea fiind autorizate pentru producerea fructelor de padure, a ceaiurilor si a plantelor medicinale, a cerealelor si oleaginoaselor, a produselor de panificatie, a dulceturilor si sucurilor de fructe, a lactatelor si mierii de albine. Pe langa protejarea sanatatii populatiei, produsele ecologice au un rol important si in ceea ce priveste conservarea ecosistemelor naturale. Pana la obtinerea autorizatiei de „produs certificat ecologic” – eliberata de catre organismul specializat din cadrul Ministerului Agriculturii – fermierul in cauza trebuie, conform legii, sa parcurga anumite etape timp de trei ani, denumita „perioada de conversie”.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, sectorul ecologic din Romania are la nivel national un ritm anual de crestere de circa 23 la suta. Astfel, daca in 2010 existau 3.155 de producatori specializati, la nivelul anului 2012 numarul acestora a crescut de aproape noua ori, fiind inregistrati 26.736 de agricultori implicati in productia, procesarea si comercializarea produselor ecologice. In ceea ce priveste suprafetele cultivate in sistem ecologic, acestea au crescut de la 131.448 de hectare – in 2007, la 450.000 de hectare – in 2012. In acest context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat: „Cred ca la acest moment, avand in vedere constrangerile bugetare si ceea ce se intampla pe piata mondiala, Romania ar trebui sa-si orienteze masurile de sprijin financiar pe care le are la dispozitie cu precadere catre acele produse care au cautare pe piata, iar produsele ecologice se bucura de o piata de desfacere extraordinara”.
Asa cum am mai scris, si in judetul nostru tot mai multi fermieri s-au orientat, in ultima vreme, catre practicarea agriculturii ecologice. Un prim argument ar fi acela ca suprafata agricola totala destinata acestui sector urmeaza sa creasca, in anul in curs, la 1.750 de hectare de teren agricol comparativ cu 1.200 de hectare in anul trecut. Dupa cum ne-a confirmat purtatorul de cuvant al Directiei Agricole Prahova, Marian Marcu, cele mai mari suprafete sunt prevazute a fi cultivate cu grau ecologic – 563 hectare, porumb boabe – 517 hectare, floarea soarelui – 215 hectare, vita de vie – 80 hectare, pasune – 37 hectare, nuci – 12 hectare. In acelasi timp, alti fermieri s-au orientat catre cultivarea de capsuni ecologice – 700 m.p., plante medicinale – 1,35 hectare, dar si spre alte produse obtinute ecologic: miere de albine – 1.480 kg/anual, paine – 65 tone/anual sau lapte – 275 hectolitri/ anual.

D. CONSTANTIN