La inceput, guma de mestecat le era oferita soldatilor americani pentru calmarea nervilor, dar si pentru improspatarea respiratiei. Insa, s-a constatat ca, din cauza continutului de zahar, poate favoriza aparitia cariilor dentare. Astfel, s-a ajuns la inlocuitorii de zahar si la reclamele cu protectia anticarie a gumei de mestecat.
Prin mestecare, se stimuleaza cresterea fluxului salivar, care „spala” resturile alimentare ramase pe dinti; tot saliva abundenta determina si mentinerea pH-ului in limite normale. Reversul medaliei – prin stimularea secretiei salivare, este stimulata si secretia sucului gastric (cel care se ocupa in stomac de digerarea alimentelor), iar mestecatul in exces (mai mult de 20-30 de minute dupa masa) poate duce la aparitia unei gastrite, sucul gastric continand o mare cantitate de acid clorhidric.
Tot mestecatul prelungit duce la obosirea articulatiei temporo-mandibulare (cea care leaga mandibula de maxilar), cu posibila aparitie a fenomenelor de artrita: dureri in articulatie (la nivelul urechii), zgomote ciudate la deschiderea gurii. Daca mai aveti si lucrari dentare in gura… Inlocuirea zaharului din guma cu indulcitori artificiali a fost o idee buna pentru efectul carioprotector, dar in ziua de azi, cand se vorbeste tot mai mult de efectele nocive (si) ale acestor tipuri de substante, ganditi-va de doua ori inainte de a alege un asemenea beneficiu.
In concluzie, daca nu aveti de ales, mestecati guma 15-20 de minute dupa masa pentru a va curata cat de cat gura, iar pentru reimprospatarea respiratiei in momente… delicate, apelati mai degraba la mici pastilute mentolate sau fructate.