Conservatorii din cadrul CDU-CSU ai cancelarului german Angela Merkel au obţinut majoritatea absolută în Bundestag, în alegerile legislative de duminică, potrivit estimărilor posturilor publice de televiziune. Prin urmare, Merkel ar putea să guverneze singură, fără să fie nevoită să se alieze cu opoziţia social-democrată (SPD), potrivit acestor estimări de la ora 17.10 GMT (20.10 ora României), ceea ce nu s-a mai întâmplat de la cancelarul Konrad Adenauer în 1957. Cancelarul Angela Merkel a salutat duminică un “super rezultat” al partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), la alegerile legislative din Germania şi a promis “patru noi ani de succes”. “Împreună vom face totul pentru ca cei patru ani care urmează să fie patru noi ani de succes pentru Germania”, a declarat Merkel, în timp ce partidul său este posibil să fi obţinut majoritatea absolută în Bundestag, potrivit ultimelor informaţii. Cu un sacou albastru, cu un zâmbet larg şi ochii strălucitori, liderul partidului conservator a fost aplaudat îndelung înainte de a lua cuvântul la sediul CDU din Berlin. Ea a calificat drept “super rezultat” scorul obţinut de partidul său, care totalizează, potrivit estimărilor televiziunilor germane, peste 42 la sută din voturi, şi le-a mulţumit alegătorilor pentru “încrederea excepţională”.
Dacă alegătorii i-au acordat încredere lui Merkel, supranumită afectuos “Mutti” (Mama) în cadrul partidului său, ei au sancţionat partenerul său guvernamental. Partidul liberal FDP s-a prăbuşit şi nu a mai reuşit să se menţină în Bundestag pentru prima dată în istoria Republicii Federale Germane, totalizând 4,5 la sută din voturi, sub pragul de 5 la sută necesar. O serie de lideri europeni, inclusiv preşedintele francez François Hollande, au salutat victoria triumfală a cancelarului Angela Merkel în alegerile legislative de duminică, în care a obţinut 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale provizorii.
Ministrul belgian de Externe Didier Reynders a felicitat-o, de asemenea, “călduros pe cancelarul federal în exerciţiu Angela Merkel pentru rezultatul obţinut”. “Germanii au votat pentru o Germanie puternică, într-o Europă puternică”, şi-a exprimat bucuria Jean-Pierre Audy, preşedintele delegaţiei franceze din cadrul grupului PPE (conservator) în Parlamentul European (PE), citat într-un comunicat. În schimb, în opinia partidului socialist portughez, principala formaţiune de opoziţie, victoria lui Merkel este o “veste proastă pentru Europa”, a declarat Joao Ribeiro, un purtător de cuvânt al formaţiunii. Rezultatele alegerilor legislative germane “consolidează direcţia cancelarului Angela Merkel, dar ceea ce pare să îi întărească poziţia va contribui în realitate la izolarea politică a Europei”, a adăugat el.