Comisia judeţeană de admitere de la nivelul Prahovei a primit, anul acesta, 192 de cereri pentru rezolvarea unor situaţii speciale apărute după derularea primelor etape de repartizare computerizată în licee. Cei mai mulţi dintre cei care au solicitat ajutor din partea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean au menţionat că provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, iar acestea nu le pot plăti nici chiria, nici naveta până în localităţile unde se află liceele la care au fost repartizaţi de calculator, după cum ne-a precizat inspectorul şcolar Viorel Dinu, secretar al comisiei judeţene de admitere. Potrivit interlocutorului nostru, 13 cereri ale elevilor care au solicitat repartizarea la o instituţie de învăţământ aflată mai aproape de domiciliu nu au putut fi rezolvate pentru că la liceele vizate de aceştia nu mai erau locuri sau solicitanţii aveau medii mult mai mici decât ultima medie de intrare la instituţiile respective.
Din numărul total al cererilor de rezolvare a situaţiilor speciale, 158 au fost ale elevilor care voiau să înveţe la licee situate mai aproape de domiciliu, fie din cauza problemelor financiare, fie din cauza problemelor medicale ce nu le permit să facă naveta sau să urmeze studiile liceale la profilurile la care au fost repartizaţi, acestea fiind incompatibile cu starea lor de sănătate ( de exemplu profilul de chimie industrială).
Comisia de admitere a mai soluţionat cererile a nouă elevi pentru ca aceştia să poată învăţa în liceele unde au fost admişi fraţii lor gemeni, dar şi cele formulate de doi copii veniţi din Spania şi Italia şi care îşi echivalaseră studiile în România. Alţi nouă elevi nu şi-au depus dosarul, în termenul prevăzut de metodologia de admitere, la liceele unde fuseseră admişi iniţial, aşa că au primit repartiţie pe locurile rămase libere. Au mai primit locuri în această etapă şase elevi – unii dintre ei având cerinţe educative speciale, iar ceilalţi absenţi de la evaluarea naţională şi repartizaţi pe baza mediei din clasele V-VIII, precum şi opt elevi repetenţi care au solicitat o nouă repartiţie pe baza mediei de admitere de anul trecut. Cererile au fost analizate în şedinţă publică, pe 31 iulie, la sediul ISJ Prahova, în aceeaşi zi comunicându-se şi decizia comisiei, iar repartizarea pe locurile rămase libere s-a făcut ţinând cont de legislaţia în vigoare ce stipulează că nu trebuie să se depăşească, în astfel de cazuri, numărul de 30 de elevi la o clasă, iar mediile solicitanţilor trebuie să fie comparabile cu mediile ultimilor elevi admişi la liceele respective. A treia etapă de admitere la liceu va avea loc în luna septembrie.
În prezent, mai sunt libere la liceu aproximativ 1400 de locuri, în condiţiile în care din rândul elevilor care au terminat anul acesta clasa a VIII-a sunt aproximativ 700 de corigenţi şi 60 de elevi cu situaţii şcolare neîncheiate.
Cel mai probabil, unele dintre clase nu se vor realiza, o explicaţie fiind aceea că ISJ a stabilit numărul de clase a IX- a ţinând cont de o metodologie ce preciza că o clasă este formată din 28 de elevi, dar cu puţin înainte de repartizarea computerizată, Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că o clasă este formată din 29 de elevi.

Ana MAXIM