Oraselul german Schonach tinde sa devina capitala mondiala a ceasurilor cu cuc. Aflat pe asa-numitul drum al ceasurilor (Deutsche Uhrenstrasse), Schonachn gazduieste parcul ceasurilor cu cuc, Eble, in care domnesc exponate gigantice construite de-a lungul secolelor. In fiecare an, in perioada sarbatorilor de iarna, colectia se innoieste cu inca un exponat. In aceeasi perioada, ceasurile sunt pornite ziua si in noaptea de Anul Nou. Inscriindu-se in aceasta traditie, noul membru al Parcului Eble va fi inaugurat la 20 decembrie. Ceasul are patru metri lungime si cam tot atata latime, cantareste 150 kilograme si a fost construit in cinci ani. Cucul ceasului masoara un metru si jumatate atunci cand este intins, vestind ca a mai trecut o ora. Vizitatorii parcului vor putea chiar intra in ceas, unde pot observa mecanismele care il actioneaza si pot cumpara versiunea miniaturala a ceasului-gigant. De asemenea, un maestru ceasornicar isi va vedea de treaba sub privirile turistilor.
            Deutsche Uhrenstrasse se intinde pe o distanta de 290 kilometri si serpuieste in Muntii Padurea Neagra, printre 30 de sate specializate in fabricarea ceasurilor cu cuc. Muzee ale ceasurilor cu cuc intalnesti la tot pasul: Muzeul Furtwangen, Muzeul Padurea Neagra Triberg si Hornberger Uhrenspiele. Peste tot in lume, Padurea Neagra este cunoscuta pentru patru simboluri: palariile cu boruri rosii Bollenhut purtate de femeile nemaritate, gustoasa Scharzalder Kirchtorte, prajitura cu cirese Padurea Neagra (Foret Noir) si ceasul cu cuc.
            Primul ceas a fost adus in regiune la Schönwald din Boemia, de Franz Anton Ketterer, la inceputul secolului al XVII-lea. Acesta nu avea cuc si nici macar casuta de unde iese acesta. In 1850, Franz Anton Ketterer a desenat o casa in forma de gara pentru ceasuri. Nu se stie cine a pus cucul acolo mai tarziu – dar se spune ca atunci s-a nascut adevaratul ceas cu cuc.