Violeta Stoica

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis contestaţiile depuse de mai multe societăţi care au atacat modul în care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a elaborat documentaţia de atribuire pentru încheierea contractului de servicii care vizează elaborarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Ploieşti – Buzău. CNSC a obligat autoritatea contractantă (CNADNR) ca, în termen de 11 zile de la primirea deciziei emise, să remedieze documentaţia de atribuire, iar modificările să fie aduse la cunoştinţa tuturor operatorilor economici interesaţi, prin publicarea schimbărilor în Sistemul Electronic de Licitaţii Publice. Pe de altă parte, CNSC a dispus şi continuarea procedurii de atribuire, însă cu prelungirea cu 10 zile a datei-limită de depunere a ofertelor, durată calculată faţă de data publicării măsurilor de remediere a procedurii de atribuire.
Din decizia emisă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor reiese că mai multe firme s-au arătat nemulţumite de documentaţia de atribuire emisă de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Ploieşti – Buzău. Câteva dintre acestea au reclamat unele clauze contractuale şi cerinţe ca fiind abuzive şi nelegale şi au cerut CNSC să oblige CNADNR să remedieze problemele şi să stabilească o nouă dată de depunere a ofertelor, lucru care s-a şi întâmplat. CNSC nu a fost de acord, însă, cu anularea procedurii de achiziţie, aceasta urmând să fie continuată după rectificările din documentaţia afişată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
La începutul lunii mai, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a lansat procedura de atribuire a contractelor de servicii pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru un număr de 10 autostrăzi, printre acestea fiind enumerată şi cea dintre Ploieşti şi Buzău.
Valoarea estimată a contractului de servicii pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a tuturor celorlalte documente care vor trebui finalizate de către câştigătorul licitaţiei este de 16.153.739,00 RON fără TVA, sumă care include şi valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute, în procent de 10% din valoarea serviciilor.
În momentul actual, legătura dintre Ploieşti şi Buzău se realizează în special pe DN1B, distanţa fiind de aproximativ 75 de kilometri, timpul minim de parcurs fiind de circa o oră şi un sfert. Realizarea unui sector de autostradă între oraşele Ploieşti şi Buzău va asigura infrastructura de bază necesară unor valori de trafic în creştere, asigurând, totodată, şi un grad ridicat de siguranţă a circulaţiei automobilelor.
Câştigătorul licitaţiei organizate de CNADNR va avea obligaţia, printre multe altele, să realizeze un studiu pentru identificarea variantelor de traseu şi să o recomande pe cea optimă, astfel că prestatorul serviciilor va verifica, alături de autorităţile locale, modul în care aceasta poate fi implementată, pentru a nu exista impedimente de niciun fel pentru realizarea proiectului.