Nicoleta Dumitrescu

Pe lângă persoanele care, conform legii, nu au drept de vot – respectiv debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale – la nivelul judeţului sunt, în momentul de faţă, câteva zeci de mii de persoane care, teoretic, nu se pot prezenta la urne. Este vorba despre cei cărora le-au expirat actele de identitate, vina în acest caz revenindu-le exclusiv lor, pentru că nu s-au sinchisit, în unele cazuri, de ani buni, să intre în posesia unor noi documente. Având în vedere, însă, că duminică vor avea loc alegerile europarlamentare, conducerea Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Prahova a decis extinderea programului de lucru cu publicul în ideea că, astfel, vor exista solicitări din partea celor cu documentele de identitate expirate ca să intre în legalitate.
Directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Prahova, Ornella Zecheru, ne-a declarat ieri că, la sfârşitul lunii aprilie, la nivel de judeţ erau înregistrate 17.900 de persoane ale căror acte erau expirate. În acest context, interlocutoarea noastră ne-a menţionat că la nivelul tuturor serviciilor locale de evidenţă a persoanei, în judeţ va fi program prelungit pentru eliberarea documentelor de identitate, atât sâmbătă, cât şi duminică. În Prahova funcţionează astfel de servicii la Azuga, Băicoi, Boldeşti-Scăeni, Breaza, Buşteni, Câmpina, Comarnic, Mizil, Ploieşti, Plopeni, Sinaia, Slănic, Urlaţi, Vălenii de Munte, Brazi, Bălţeşti, Valea Călugărească, Scorţeni, Bucov, Ciorani, Baba Ana, Valea Doftanei, Podenii Noi, Drajna, Filipeştii de Pădure şi Târgşoru Vechi. La Ploieşti, de pildă, în contextul alegerilor europene, conducerea municipalităţii a decis ca Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor să funcţioneze după un program special. Astfel, cetăţenii se vor putea adresa pentru eliberarea cărţilor de identitate după cum urmează: astăzi, 23 mai a.c., între orele 08.30-13.30; mâine
24 mai, între orele 08.00 – 16.00; duminică, 25 mai, între orele 08.00 – 21.00. Totodată, s-a făcut precizarea că, în cazul persoanelor netransportabile, se pot face deplasări cu camera foto mobilă la domiciliul acestora. În acest sens, se vor depune la secretariatul serviciului amintit o cerere şi o adeverinţă medicală de la medicul de familie, programarea urmând să se facă în funcţie de numărul solicitărilor. Reamintim că noul sediu al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor din Ploieşti este amenajat pe Bd. Independenţei nr. 10, relaţii suplimentare putându-se obţine la numărul de telefon 0344.078.311. Ornella Zecheru ne-a precizat că, în cazul în care cererile vor fi depuse în ziua de sâmbătă, 24 mai, solicitanţii vor intra în posesia noilor acte de identitate în dimineaţa zilei de duminică, 25 mai. În cazul în care cererile vor fi formulate chiar în ziua de vot, solicitanţilor li se va comunica ora la care, în aceeaşi zi, vor putea să-şi ridice documentele de identitate. În baza legislaţiei în vigoare, cetăţenii români îşi vor putea exercita dreptul de vot la secţiile de votare din ţară în baza cărţii de identitate, a cărţii electronice de identitate, a cărţii de identitate provizorie, a buletinului de identitate, a paşaportului diplomatic, a paşaportului diplomatic electronic, a paşaportului de serviciu, a celui de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, după caz. Cetăţenii români care în ziua de referinţă se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în statele în care aceştia se află, în baza cărţii de identitate, a cărţii electronice de identitate, a cărţii de identitate provizorie, a buletinului de identitate.
Conform unor informaţii obţinute de la Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este în Prahova de 678.405 de persoane, dintre care 52% sunt femei, iar restul – bărbaţi. Numărul total de cetăţeni cu drept de vot aflat în posesia unui buletin de identitate, de tip vechi, este de 73.318 persoane, cu carte de identitate – 605.571 de persoane, cu carte de identitate provizorie – peste 3000 de persoane. În ceea ce-i priveşte pe cei care în data de 25 mai ar urma să se prezinte pentru prima dată la urne, cu o zi înainte de scrutin vor deveni majore 18 persoane, chiar în ziua de vot alţi 21 de prahoveni urmând să împlinească 18 ani – vârsta legală pentru a participa la alegeri în România.