În contextul în care tot mai multe persoane nu reuşesc să achite facturile la întreţinere la zi, câteva aspecte e bine să fie cunoscute cunoscute la nivelul asociaţiilor de proprietari. Conform prevederilor cu privire la prescripţia extinctivă, datoriile nefiscale se prescriu în termen de trei ani de la data efectuării lor.
Conform Codului Fiscal, datoriile fiscale se prescriu la 5 ani de la data efectuării lor. Însă, atât datoriile fiscale, cât şi cele nefiscale pot fi purtătoare de penalizări de întarziere. Valoarea penalizării nu poate depăşi valoarea datorată dacă acest lucru nu este precizat în mod expres printr-o înţelegere între părţi. Proprietarii au obligaţia să contribuie la constituirea mijloacelor băneşti şi materiale ale asociaţiei de proprietari şi să achite, în termenul stabilit, cota de contribuţie care le revine în cadrul cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum 20 de zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă. În vederea respectării termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilităţi, administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin poştă, certificată prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmării de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat.
Asociaţia de proprietari poate stabili (în adunarea generală, la propunerea comitetului executiv) un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările însă nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat. Suma acestora nu poate depăşi suma cotei restante la care s-au aplicat. Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.