D. Constantin
Şefii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi-au propus, în acest an, să străbată Europa de-a lungul şi de-a latul, în interes de serviciu! Astfel, zilele trecute, pe site-ul propriu a fost postat un anunţ de achiziţii servicii de rezervare bilete de avion la clasa economic pentru demnitarii, salariaţii şi/sau delegaţii ale ANOFM. Pe lângă rutele interne (Arad, Sibiu, Cluj, Iaşi, Timişoara, Oradea sau Bacău), anunţul include…26 de destinaţii de „zboruri orientative” externe, de parcă ar fi agenţie de turism! Practic, mai marii ANOFM
şi-au propus să poposească în cele mai multe dintre capitalele Europei, că doar n-o fac pe buzunarul lor! Probabil, din acest motiv, nici cei care urmează a face deplasarea nu sunt deloc puţini. Cu excepţia oraşelor Londra, Berlin şi Luxemburg – unde lista întocmită deja include doar câte o persoană – în alte 17 capitale ar urma să zboare câte două persoane. Ne referim la Roma, Amsterdam, Praga, Stockholm, Copenhaga, Chişinău, Lisabona, Istanbul, Sarajevo, Vilnius, Riga, Zagreb, Kiev, Nurnberg, Talin, Oslo şi Helsinki. Alte delegaţii – formate din câte patru persoane – vor poposi la Viena, Madrid, Ljubliana şi Budapesta. Totuşi, în capul listei deplasărilor în străinătate figurează Bruxelles, unde, în acest an, ar urma să aterizeze nu mai puţin de 20 de oficiali sau angajaţi ai ANOFM!
Din oferta de achiziţii de servicii amintită am putea înţelege că obiectivele pe care le au, în prezent, şefii de la ANOFM sunt atât de multe şi de complexe încât îndeplinirea acestora reclamă în mod imperios deplasarea, într-un singur an, a 53 de salariaţi în 26 de capitale europene! Poate, cu acest prilej, se vor documenta şi vom afla, în sfârşit, de ce, oficial, nu se cunoaşte cu exactitate – ceea ce ni se pare destul de grav – câţi şomeri are România, în afara celor din evidenţa temporară a agenţiilor judeţene de profil. Cu alte cuvinte, în cazul românilor cărora le-a expirat indemnizaţia de şomaj – şi lucrează cu ziua pe unde apucă, pentru a-şi întreţine familia – nimeni nu ştie câţi sunt, căci nu-i are nicio instituţie în evidenţă. Iar aceasta ar fi, în opinia noastră, şi responsabilitatea ANOFM.