Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectele privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi mamelor, precum şi extinderea amnistierii la bugetarii cu venituri nelegale în rapoartele Curţii de Conturi, premierul Victor Ponta arătând că pentru români rămâne votul „unanim” al parlamentarilor.
Proiectul privind amnistierea fiscală a pensionarilor a fost adoptat cu 311 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 6 abţineri, cel privind amnistierea mamelor cu 315 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi 4 abţineri, iar cel privind bugetarii voturile au fost 315 „pentru”, 6 abţineri şi unul „împotrivă”.
Proiectele au fost adoptate anterior de Senat. Tot ieri, Camera Deputaţilor a adoptat în forma iniţială, legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, respingând, cu 307 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi 5 abţineri, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a acestui act normativ.
La vot au fost prezenţi şi prim-ministrul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, care a cerut deputaţilor să adopte această măsură. Camera Deputaţilor este for decizional. Cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la Legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator a fost respinsă săptămâna trecută de Comisia de buget a Camerei Deputaţilor.
Proiectul pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, după cum urmează: 15,8% (de la 20,8%) pentru condiţii normale de muncă, 20,8% (de la 25,8%) pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% (de la 30,8%) pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.