C. Dumitru
De aici înainte, agricultorii români sunt nevoiţi să se debaraseze de vechiul obicei conform căruia, imediat după seceriş, să de-a foc miriştilor pentru curăţarea terenului arabil în vederea arăturilor de toamnă. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), pe lângă mirişti, fermierilor li se interzice şi arderea resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paiele de cereale păioase, vrejii de fasole, mazăre sau de cartof, cocenii de porumb, tulpinile de floarea-soarelui ori de rapiţă), inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor. Agricultorii care încalcă aceste cerinţe riscă diminuarea cu 5 la sută a contravalorii subvenţiei cuvenite, mergându-se chiar până la excluderea de la sprijinul financiar aferent plăţilor directe. În reglementările Uniunii Europene, o asemenea interdicţie este denumită “respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5).
În opinia reprezentanţilor APIA, interzicerea arderii miriştilor după treierat, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor, are drept principal obiectiv menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. În vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a acestei dispoziţii, referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenul arabil, la începutul acestei luni, conducerea APIA a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi cu Garda Naţională de Mediu (GNM).