Romania preia presedintia în exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre

Romania preia astazi, 1 noiembrie, de la Republica Moldova, pentru o perioada de sase luni (noiembrie 2005 – aprilie 2006), presedintia în exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN).
Ceremonia oficiala de preluare a presedintiei OCEMN a avut loc la Chisinau, la 28 octombrie 2005, cu prilejul reuniunii Consiliului Ministrilor Afacerilor Externe ai statelor membre, la care a participat o delegatie condusa de Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul roman al afacerilor externe, se arata într-un comunicat al MAE, remis Rompres.
Aceasta initiativa de cooperare regionala a fost lansata în anul 1992 de 11 state riverane sau situate în proximitatea bazinului Marii Negre, cu scopul de a promova integrarea treptata a regiunii în economia europeana si mondiala. A fost avuta în vedere valorificarea avantajelor confe-rite de traditia relatiilor, natura complementara a economiilor nationale, resursele naturale (îndeosebi energetice) si potentialul ridicat al pietei pe care o reprezinta regiunea. Romania preia presedintia în exercitiu a OCEMN într-un context favorabil, generat de valoarea strategica a regiunii (accentuata în contextul campaniei antiteroriste) si potentialul economic insuficient exploatat.
În conditiile în care frontiera UE se va muta, în curand, la Marea Neagra, prin aderarea Romaniei si Bulgariei, pe agenda presedintiei romane a OCEMN este înscrisa construirea unei relatii de parteneriat între organizatie si Uniunea Europeana, cu efecte concrete în planul atragerii UE la implementarea unor proiecte de dezvoltare initiate în zona.
Împreuna cu celelalte state membre, Romania intentioneaza sa contribuie la consolidarea dimensiunii de securitate si stabilitate în cadrul OCEMN, prin valorificarea expertizei în domeniul combaterii crimei organizate a altor structuri de cooperare din Europa de Sud-Est, cum ar fi Centrul Regional SECI de la Bucuresti.