Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a recunoscut ieri dreptul statelor de a-și controla frontierele, dar a apreciat că acestea au „obligația“ de a adăposti refugiați, relatează France Presse.
„Statele au dreptul de a-și controla frontierele și de a determina condițiile de intrare și de ședere pe teritoriul lor. Dar ele au, de asemenea, obligația de a respecta dreptul internațional, dreptul refugiaților și dreptul umanitar“, a declarat Zeid Ra’ ad Al Hussein.
El a lansat un apel către toate statele să adopte rapid o politică migratoare globală eficientă, în deschiderea sesiunii de trei săptămâni a Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.
„Eu implor ca lideri în Africa, în America, în Asia și în Pacific, la fel și în Europa să reacționeze rapid pentru a crea o guvernanță migratoare globală eficientă și fondată pe principii“, a spus el.
Evocând cu emoție imaginea micului copil sirian de trei ani Aylan Kurdi, înecat în timp ce încerca să traverseze cu familia sa Mediterana, Înaltul Comisar s-a declarat „epuizat și furios“. Epuizat, deoarece „sistemul (de apărare a drepturilor) abia dacă poate face față situației cu resursele de care dispune, în contextul în care mizeria umană se accelerează“.
În același timp, Iordania a denunțat lipsa de acțiune a comunității internaționale în Siria, în pofida încălcărilor teribile și documentate ale drepturilor fundamentale.
Zeid a salutat „sentimentul de umanitate și de leadership al mai multor state din Orientul Mijlociu, precum Iordania, Libanul și Turcia, precum și din Europa — Germania și Suedia“ — privind primirea de refugiați și migranți. El a lăudat și „generozitatea remarcabilă a multor persoane obișnuite care și-au deschis casele în fața refugiaților“.
Responsabilul ONU a salutat și propunerea președintelui Comisiei Europene de săptămâna trecută de a reinstala 120.000 de persoane suplimentar în statele membre ale UE. „În Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Suedia și chiar în Marea Britanie, în ciuda xenofobiei unor tabloide și politicieni, oameni obișnuiți s-au oferit să acorde asistență și sprijin refugiaților și migranților“, a spus Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
„Îndemn țările europene să construiască și să pună în aplicare pe acest sentiment de umanitate o arhitectură de guvernare a migrației mai completă, mai demnă, mai eficientă. Avem nevoie de canale de migrație legală și de reinstalare, două măsuri care ar putea preveni decesele și stopa traficul de ființe umane“, a declarat el.