MAI DRAGA !

Fostul sef al statului si parintele social democratilor romani continua sa traiasca in hainele personalitatii de care s-a bucurat vreme de 15 ani. Interdictia legala de a mai putea fi ales in conducerea statului, ca si imposibilitatea de a redeveni conducatorul iubit al PSD l-au enervat dar, in aceeasi masura, l-au indarjit in a atrage frecvent atentia – macar celor pe care i-a pastorit – ca nu poate ceda prea usor. In mai multe randuri, Ion Iliescu a facut valva in partidul din care mai face parte, dandu-si cu parerea asupra lucrurilor si lucraturilor la care se recurge prin structurile sale de conducere, a perspectivei acestei formatiuni, a calitatilor unora dintre membrii sai. E-adevarat, de cele mai multe ori, reactiile au venit din partea presei, mai putin a celor vizati, in special din partea celor trei…crai din fruntea partidului.

Si tocmai cand se credea ca Ion Iliescu va parasi partidul – nemultumit tocmai de lipsa de reactie fata de toate valurile pe care le-a produs dupa congresul din aprilie si pana acum – iata-l in postura de expeditor al unei scrisorici – inca nu stim daca a avut acelasi continut – catre aceiasi trei alesi sa conduca PSD – Mircea Geoana, Adrian Nastase, Miron Mitrea. De asemenea, nu stim daca cele trei misive incep cu „Mai draga…,” dar din declaratiile unuia dintre destinatari – respectiv presedintele executiv al PSD – s-a lasat sa se inteleaga ca Ion Iliescu nu ar fi facut acea critica severa la care se asteptau toti, nu i-a mustruluit pe vinovatii „caderii” partidului si nici nu si-a anuntat demisia care, in opinia multora, ar fi fost urmata, imediat, de infiintarea unei alte formatiuni autentice de stanga. In opinia lui Nastase, scrisoarea este „fara consecinte grave” si reprezinta mai mult „un apel la comunicare si solidaritate”. Cu alte cuvinte, toata lumea a respirat usurata – pana la proba contrarie a eventualei publicari a scrisorii – si spera ca PSD va merge inainte, cu fruntea sus, spre noi victorii si, mai ales, cu toate fortele de care dispune.
Ramane insa, un semn de intrebare tocmai asupra…semnalului lui Ion Iliescu privind colaborarea, in continuare, cu actuala conducere a PSD. Aceasta deoarece, la un alt semnal pe care l-a dat anterior cu privire la parasirea partidului, s-a trezit, peste noapte, cu repunerea pe rol a unui asa-numit dosar al mineriadei din iunie ’90, si, la fel de repede, a renuntat la ideea ruperii randurilor partidului pe care l-a faurit. Ceea ce inseamna ca ori partidul nu l-a lasat sa plece, ori a sesizat la timp cotitura la care este asteptat de dusmani. Iata de ce inclinam sa credem ca intre acea critica virulenta la adresa fostilor tovarasi – garnisita cu aceeasi amenintare ca va parasi partidul, si o povata parinteasca facuta in termeni mai digerabili, Ion Iliescu a ales a doua varianta. Si bineinteles, autorul putea incepe cele trei scrisori cu „Mai draga…”, le putea parfuma si chiar impacheta in plicuri roz!

Leon CHIRILA