Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a decis să îi retragă titlul de ducesă surorii sale, infanta Cristina, care este acuzată de delicte fiscale într-un scandal de corupţie care îl implică şi pe soţul său, a anunţat Palatul Regal.
„Buletinul oficial de stat va publica un decret regal prin care Majestatea sa Regele va revoca folosirea titlului de Ducesă de Palma de Mallorca de către Alteţa sa regală, infanta Cristina”, a declarat palatul într-un comunicat.
Infanta Cristina, în vârstă de 49 de ani, este acuzată de delicte fiscale în legătură cu afacerile soţului său, Iñaki Urdangarin, în vârstă de 47 de ani. Titlul de ducesă i-a fost conferit în 1997 de către tatăl său, regele Juan Carlos.
Fost campion olimpic de handbal, Iñaki Urdangarin este suspectat că s-a folosit de poziţia sa în cadrul familiei regale pentru a obţine contracte în Insulele Baleare şi Valencia, prin intermediul unei societăţi cu scop nelucrativ, Noos, pe care o prezida. Suma este de 6,1 milioane de euro.
La patru ani de la deschiderea anchetei, judecătorul Jose Castro, care s-a ocupat de instrumentarea cazului, a ordonat la 22 decembrie 2014 trimiterea în faţa justiţiei a surorii lui Felipe al VI-lea, o premieră în istoria monarhiei spaniole.

Guvernul japonez vrea să accelereze revenirea evacuaților de la Fukushima

Guvernul japonez vrea să revoce în termen de doi ani ordinele de evacuare pentru majoritatea locuitorilor obligați să-și părăsească locuințele după catastrofa nucleară de la Fukushima din 2011, măsura făcând parte dintr-un plan de reducere a compensațiilor acordate populației și de accelerare a reconstrucției, a indicat cabinetul de la Tokyo, potrivit Reuters și AFP.
Guvernul a aprobat ieri un nou calendar al operațiunilor de dezafectare a centralei de la Fukushima, acceptând o amânare de 2-3 ani a extragerii combustibilului uzat din bazine, dat fiind că pregătirile tehnice au durat mai mult decât era prevăzut.
Guvernul a menținut, totuși, obiectivul de încheiere a acestor operațiuni în 30-40 de ani.
Tokyo Electric Power (Tepco), care a extras deja tot combustibilul rămas în bazinul de dezactivare al reactorului 4, spera să înceapă în 2015 aceeași intervenție la reactorul 3. Operațiunea a durat un an și a fost unul din rarele succese ale operatorului centralei.
În total, la Fukushima s-au topit miezurile a trei reactoare (1, 2 și 3) din cele șase ale centralei. Nu se cunoaște însă cu exactitate până unde s-a scurs materia nucleară, nici cum poate fi recuperată.
La patru ani de la dezastru, mii de persoane locuiesc, în continuare, în locuințe temporare. Unele zone au fost deschise, dar mulți oameni ezită să revină din cauza lipsei infrastructurii și a neîncrederii în asigurările guvernului că aceste zone nu mai prezintă pericol. Alții s-au resemnat că nu se vor mai întoarce niciodată la casele și afacerile lor, mai notează Reuters.