Nicoleta Dumitrescu

Cum era de aşteptat, principala grijă a aleşilor locali proaspăt votaţi pe 5 iunie a fost cu cine să bată palma pentru funcţii. În consiliile locale – pentru funcţiile de viceprimari, în consiliile judeţene- pentru cele de preşedinte şi de vicepreşedinţi. Iar negocierile n-au fost de ochii lumii, în condiţiile în care n-a fost partid care să nu aibă vreo pretenţie, în sensul de: „Noi vrem funcţia asta şi asta! Dacă nu vă convine, atunci nu veţi avea susţinerea noastră la vot, în plenul şedinţelor de consiliu!” Că este aşa şi nu altfel, dovezi sunt destule, inclusiv pe la Ploieşti, la prima întrunire pentru constituirea Consiliului Judeţean Prahova, aleşii liberali lipsind, neprezentarea la şedinţă fiind o confirmare a faptului că nu le-au fost pe plac aranjamentele dintre celelalte formaţiuni politice în ceea ce priveşte susţinerea pentru funcţiile de conducere, nu neapărat pentru cea de preşedinte, ci, mai degrabă, pentru vicepreşedinţi.
Numai că aceste jocuri nu sunt o noutate în ceea ce-i priveşte pe aleşii locali. Sub deviza că „asta a vrut electoratul”, la puţin timp după ce s-a uscat cerneala de pe procesele verbale de constatare a rezultatelor alegerilor, principala grijă a liderilor politici a fost cu cine să negocieze ca să obţină şi alte funcţii din conducerea unităţilor administrativ-teritoriale. Pentru că, nu-i aşa, forţa unui partid stă, înainte de toate, în câţi primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene are, dar şi consilieri locali şi judeţeni! De acord, dar numai dintr-un punct de vedere. Pentru că, dincolo de toate, ceea ce uită liderii politici este că în ceea ce priveşte aceste jocuri – de a se bate palma cu un partid sau altul pentru funcţii – electoratul nu este nici avizat, nici consultat. Ceea ce, în final, sloganul „activitate depusă în folosul electoratului” devine unul desuet atât timp cât – inclusiv în timpul mandatului de patru ani al unui ales local – de cele mai multe ori, proiectele de hotărâre sunt iniţiate sau sunt votate tot după cum dictează liderii de partid.
Revenind la Ploieşti, noul primar, imediat după depunerea jurământului de învestire în funcţie, a declarat că trebuie lăsate deoparte orice lupte politice, dar şi orgoliile personale sau de partid. E de aşteptat să vedem această minune! Nu de alta dar, în ultimii ani, mai degrabă orgoliile au dictat în actul de conducere administrativ, iar rezultatele s-au văzut inclusiv în incapacitatea de a fi cheltuiţi bani europeni pentru investiţii.
Iar dacă este să vorbim despre orgolii şi lupte politice, dacă , într-adevăr, politicienii ar fi fost dispuşi să renunţe la ele, primul semnal ar fi fost tot scrutinul din 5 iunie. Despre ce este vorba? Parlamentarii în funcţie, înainte de a-şi depune candidaturile la alegerile locale, ar fi trebuit să renunţe la funcţiile de deputat sau de senator ! De ce n-au făcut-o, însă, este de la sine înţeles, graţie jocurilor politice, cei în cauză ştiind cum să-şi asigure, întotdeauna, ploile!