În perioada 8-11 iulie, arbitrii și arbitrele din Liga 1 se pregătesc la Cheile Grădiștei pentru startul sezonului 2024/2025; aceștia au efectuat probele fizice și participă la seminarii pentru a fi la curent cu cele mai noi modificări de regulament. Printre aceștia, și cei doi arbitri prahoveni – centralul Andrei Moroiță și asistentul Valentin Dumitru.

Testările fizice ale tuturor arbitrilor au avut loc luni, 8 iulie, urmând ca pe parcursul acestei săptămâni președintele CCA, Kyros Vassaras, și membrii CCA să lucreze cu aceștia la actualizarea tuturor recomandărilor și interpretărilor de la nivel internațional.
O mare parte a acestei pregătiri constă în lucrul în echipă, arbitrii analizând împreună și discutând clipuri reale din meciuri pentru a se testa.
„I-am verificat deja pe arbitri din punct de vedere fizic, nivelul lor de pregătire este unul foarte bun, dar vrem ca pe parcursul seminarului să le dăm sfaturi despre stilul de alergare și despre alte lucruri. Au fost testate și cunoștințele despre Legile Jocului, teste cu vizionare de multe clipuri video, din campionatul nostru, dar și din străinătate. Fiecare arbitru va avea de analizat un număr foarte mare de clipuri video, 200-250. Lucrează pe grupuri, fac analiza fazelor, apoi analizăm dacă e necesară sau nu intervenția VAR.
Trebuie să discutăm, de asemenea, despre noile reglementări, despre implementarea lor. Vrem ca această echipă a arbitrilor să progreseze și să fie pregătită. Și, după părerea mea, arbitrii sunt pregătiți”, a declarat președintele CCA, Kyros Vassaras.
Înaintea testărilor din această săptămână, arbitrii au avut de implementat un anumit program de antrenament, primit în prealabil. De asemenea, odată cu startul noului sezon, aceștia vor continua pregătirea prin cursurile regulate organizate online, lunar sau la fiecare două săptămâni.
„Am investit în acest lucru prin munca depusă anii anteriori, dar continuăm să lucrăm pentru viitoarele generații. Alți arbitri tineri, bărbați sau femei, care vin din urmă, cu un viitor de excepție, vor avea o cale clară pentru succes. Îl avem pe Istvan Kovacs în top, dar el nu e singur, formăm o echipă și țintim mai sus”, a adăugat Kyros Vassaras.