Violeta Stoica
Mii de localități din România sunt în zone cu potenţial risc de inundații, potrivit Planului de management al riscului de inundații realizat la nivel național. Dintre acestea, în mai mult de 300 de localități, peste 500 de persoane ar putea să fie în calea puhoaielor la orice moment, în cazul în care ar avea loc depășiri ale cotelor de inundație pe cursurile de apă sau cantitatea de precipitații căzută într-un interval foarte scurt ar fi deosebit de mare.
În cele 11 administrații bazinale de apă din România au fost întocmite, separat, planuri de management al riscului la inundații. Pentru că România a fost afectată de inundații catastrofale în ultimii zece ani, efectele ruperilor de nori sau ale creșterii cotelor apelor curgătoare peste limite au fost cuantificate în pagube materiale deosebite, în special în anii 2005, 2006, 2008, 2010 și 2014.
Potrivit unui studiu realizat la nivel european, România a înregistrat cel mai mare număr de decese la nivel european și pagube de miliarde de euro în intervalul 2002-2013 din cauza inundațiilor petrecute în această perioadă. Și în Prahova au apărut, în anul 2014, zone inundabile care nu se încadrau în această categorie de risc, fiind nevoie de măsuri suplimentare pentru a reduce pagubele sau eventualele pierderi de vieți omenești în cazul apariției unor fenomene naturale extreme.
Patru râuri care străbat județul Prahova sunt principalele surse de inundații. Potrivit situației din Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, acestea sunt Prahova – în aval de Comarnic, zona potențial inundabilă fiind de 153,3 kilometri, Telega – pe circa 36 de kilometri, Vărbilău – pe circa 28 de kilometri și Teleajen, în aval de Teișani – cu o zonă de risc de aproximativ 78 de kilometri.
În spațiul hidrografic în care se află și județul Prahova – bazinul Buzău-Ialomița – au fost semnalate 14 inundații considerate “istorice”, dintre care două în localități prahovene, efectele acestora fiind înregistrate și pe o durată de șapte zile, așa cum s-a întâmplat în a doua jumătate a lunii septembrie 2005. Și anul 2014 a fost unul cu mari bătăi de cap pentru autoritățile județene și locale, pentru că mai multe comune au fost măturate la propriu de ape (așa cum s-a întâmplat în comunele Măgureni, Provița de Sus, Provița de Jos, Teișani sau Starchiojd).
Dacă în unele dintre cazurile înregistrate în ultimul deceniu în județul Prahova a fost vorba despre areale cunoscute ca făcând parte din zone inundabile, au apărut însă și localități care au fost introduse mai nou în lista zonelor cu risc la inundații.
Potrivit Planului de management al riscului la inundații al Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, printre zonele nou identificate cu risc la inundații se află și albia pârâului Provița, în zona localităților Adunați, Provița de Sus, Provița de Jos, Măgureni, Florești, Filipeștii de Pădure și Filipeștii de Târg. Măsurile propuse pentru prevenirea inundațiilor rapide (așa cum s-a întâmplat în vara anului 2014) constau în stabilizarea albiei și regularizarea cursului pârâului Provița. Pentru a justifica impunerea acestor măsuri, în planul de management bazinal se dă exemplul inundațiilor de tip flash-flood (inundații rapide) petrecute în ultimii ani în zona de influență a pârâului Provița. Sfârșitul lunii iulie 2014 a fost unul de groază pentru locuitorii comunelor aflate în apropierea cursului pârâului Provița. Atunci, s-au produs eroziuni masive ale malurilor, dar și colmatarea albiei în mai multe zone, pagubele înregistrate fiind în special la nivelul infrastructurii rutiere (poduri, podețe și drumuri rupte), dar și al gospodăriilor populației, fiind inundate și peste 15 hectare de teren arabil, precum și stâlpi de energie electrică distruși de viituri.
Zona comunei Salcia și orașul Azuga au intrat în rândul celor nou identificate cu risc la inundații, potrivit sursei citate. Și în aceste zone ar fi nevoie de lucrări de amenajare a bazinelor hidrografice torențiale, prin corectări de torenți și refacerea apărărilor de mal.