Nicoleta Dumitrescu

Protestele transportatorilor și agricultorilor au arătat că nemulțumirile, acumulate de foarte mult timp, nu au cum să nu-și găsească, într-un final, și scânteia care să genereze flacăra revoltei. Iar asta s-a văzut foarte bine în ultimele zile când, de fapt, revendicările acestora au depășit cu mult granița activității celor două categorii sociale, iar pe lista cerințelor au fost trecute multe dintre problemele care s-au tot rostogolit de la un an la altul și care s-au transformat în bolovani grei care au tot atârnat de picioarele celor mai importante domenii ale statului.
Așa se face că însuși premierul, prins la jumătate, a ținut să recunoască faptul că ”revendicările sunt îndreptățite” și că este vorba despre frustrări acumulate, exprimându-și regretul nu a existat și un dialog inițial pentru găsirea de soluții, înainte de blocarea drumurilor, neezitând să se pronunțe și asupra faptul că, în cazul unora dintre reclamații, ”astfel de lucruri sunt căpușate politic”. Iar spunând acest ultim lucru, șeful de la Guvern chiar a pus degetul pe o rană care nu reușește să se închidă, respectiv aceea de a folosi politica pe post de pansament pentru a acoperi bube vechi și noi.
De fapt, politicul a făcut în așa fel încât nimic să nu mai rămână la fel, ultimele decenii fiind confirmarea faptului că nimic nu mai poate mișca ori să meargă înainte fără ca să nu aibă și o ”haină politică”, parfumată în funcție de doctrina, dar mai ales de interesele partidului sau ale partidelor care își împart puterea. Cert este că sub masca schimbărilor și a modificărilor considerate necesare o dată la patru ani, după fiecare alegeri, așa-zisele reforme nu au făcut altceva decât să producă și mai multă nesiguranță, dovadă fiind modificările și răsmodificările la legislația care, nu de puține ori, ajung să se bată cap în cap.
Dar ce nu fac politicienii ca iasă bine, considerând că odată cu ei vine și schimbarea mult așteptată?! Oricum, după cum se vede, anul electoral 2024 a debutat, deja, destul de agitat, iar nemulțumirile transportatorilor și cele ale agricultorilor par să fie doar începutul, în condițiile în care și medicii de familie, date fiind reducerile financiare luate în calcul și în cazul activității lor, se pregătesc și ei de proteste și rămâne de văzut ce formă vor lua.
Dincolo de toate, e important însă de văzut și care vor fi concesiile din partea politicienilor în condițile întregistrării atâtor și atâtor cerințe, având în vedere faptul că, se știe, în curtea Guvernului nu există și niscaiva seifuri cu bănet pe măsura acoperirii revendicărilor fără număr, ca să nu mai readucem în discuție și faptul că, anul trecut, se vorbea și de ditamai gaura la bugetul de stat!
Totul, însă, după cum se știe, se învârtește în jurul banilor, iar cum puterea înseamnă, automat, și bani, anul acesta va fi încă unul al experiențelor și al experimentelor. Un an în care politica va face tot ceea ce știe ea, adică va fi mai ales pe post de pansament, pus peste răni mai vechi sau mai noi, în funcție, mai ales, de interesul… electoral!