România va promova consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic dintre NATO şi UE, transmite preşedintele Klaus Iohannis, în contextul împlinirii a 74 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice şi a Zilei NATO în România.
„Vom rămâne implicaţi în misiunile şi angajamentele aliate, iar întărirea capacităţii de apărare naţională va continua să fie o prioritate a României, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare. Totodată, vom promova consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic dintre NATO şi Uniunea Europeană, precum şi sprijinul pentru creşterea rezilienţei partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina”, precizează Klaus Iohannis, conform unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială și citat de Agerpres. El menţionează că, într-o perioadă în care securitatea Flancului Estic şi a regiunii Mării Negre, precum şi a întregului spaţiu euroatlantic se confruntă cu „ameninţări severe”, este necesar să fie menţinute solidaritatea şi unitatea de acţiune în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.
Potrivit acestuia, NATO s-a dovedit a fi „cea mai puternică” alianţă politico-militară din istorie, „cu un rol determinant” în asigurarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a independenţei statelor membre. Totodată, România a demonstrat că este un membru „valoros şi responsabil” al Alianţei şi „un important furnizor de securitate” la nivel regional şi aliat.
„Prin implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, de anul trecut, România beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie. Structurile multinaţionale operaţionalizate, alături de prezenţa militară aliată semnificativă dislocată pe teritoriul ţării noastre, asigură o postură de descurajare şi apărare eficientă şi consolidată în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic”, declară Klaus Iohannis. El reafirmă hotărârea României de a dezvolta, în continuare, cooperarea cu toţi aliaţii, pentru a întări postura NATO de descurajare şi apărare „în faţa provocărilor tot mai complexe” din regiunea Mării Negre. Klaus Iohannis precizează că Summitul NATO care va avea loc în iulie, la Vilnius, va reprezenta „un moment deosebit de important”, inclusiv din perspectiva accelerării procesului de consolidare şi adaptare a Alianţei la noile realităţi de securitate.