Nicoleta Dumitrescu
Dornici de muncă, aleșii neamului s-au întors, ieri, din vacanță, în Casa Poporului, în prima sesiune parlamentară ordinară din anul 2023. Odihniți, revigorați și plini de energie, după declarațiile pe care le-au făcut, care mai de care, par că sunt hotărâți să răstoarne și munții!
N-ar fi pentru prima oară când senatorii și deputații se reîntorc, plini de avânt, în băncile Parlamentului, numai că, având în vedere că anul viitor este unul al alegerilor, încă de pe acum miroase a… tuș de ștampilă! Dar nu de orice ștampilă, ci una de vot! De aici și explicația valului de promisiuni și de strategii politice cu bătaie lungă, pe care nu ezită să le spună, în fața microfoanelor, liderii partidelor. Iar de pe lista de priorități nu lipsesc cele care au rolul de a sensibiliza poporul: elaborarea unui plan de măsuri care să stopeze creșterea prețurilor și a inflației și să protejeze firmele, crearea de noi locuri de muncă, reducerea impozitării muncii, printre urgențele discuțiilor din Parlament regăsindu-se, pe de altă parte, Legile Educației și reforma pensiilor speciale, toate acestea, dar și multe altele, fiind anunțate de către cei care sunt acum la putere, și cei din opoziție venind puternic, din spate, cu acțiuni de tot felul, bașca moțiuni!
Se simt în forță politicienii, ca și când nimic și nimeni nu ar putea să le încetinească avântul, ba, ca să le arate românilor cât de mult le pasă de necazurile lor, scot de prin sertarele partidelor inițiative mai vechi, care, deși la prima lor lansare s-au dovedit a fi catastrofale, aceștia se consideră datori să le mai resusciteze încă o dată, un exemplu fiind cel legat de politica fiscală, una dintre ideile repuse acum pe tapet fiind ca și companiile mari să plătească un anumit procent din cifra lor de afaceri.
Cum unele dintre indemnizațiile din administrația locală continuă șirul majorărilor, cea mai recentă fiind aceea care vizează ca primarii și președinții de consilii județene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile să aibă sporuri majorate la 50%, este firesc, ca urmare, ca tot politicienii să găsească și noi resurse de unde să vină banii la stat.
Oricum, nu mai este niciun dubiu că toată această strategie seamănă a aranjament, evident tot politic, parlamentarii străduindu-se să le dea primarilor ceea ce le trebuie, adică bani, dar în propriile lor portofele, pentru ca apoi, la anul, la rândul lor, politicienii să le ceară și ei primarilor tot ceea ce le trebuie, adică voturi, pentru propriile lor noi mandate din Parlament! O ”filozofie” care a mai funcționat și care, după cum se vede, merge ca unsă în continuare, având în vedere că, în principiu, o mână spală pe alta!
Oricum, dincolo de certuri, de întâlniri la secret pentru a se stabili planuri noi de bătaie, de fapt, pentru toți, miza este aceeași – câștigul la vot, la următoarele alegeri. Iar cum următoarele alegeri sunt la anul, de aici și datul peste cap al liderilor partidelor de a veni cu noi și noi propuneri în care urcă, din nou, ca pe un piedestal, poporul român, cu toate lipsurile lui. Și, dă-i promisiuni cu lupta împotriva inflației și a creșterii prețurilor, în condițiile în care, așa cum fiecare român și-a putut da seama, după fiecare modificare a punctului de pensie ori a salariului minim de bază, ulterior, absolut toate produsele, și-au aliniat și ele prețurile la raft.