Fresh dairy products on the wooden table

Laptele și produsele lactate sunt alimente bogate în nutrienți care oferă numeroase avantaje nutriționale. De fapt, laptele conține 18 din cei 22 de nutrienți esențiali, inclusiv vitamine, minerale, probiotice și antioxidanți, potrivit Hotnews, care preia informaţii prezentate de Smile Media.
O porție de 244 ml de lapte integral conține:Calorii: 146; Proteine: 8 grame; Grăsimi: 8 grame
Carbohidrați: 11 grame; Vitamina B12: 55% din valoarea zilnică (DV); Calciu: 23% din DV; Fosfor: 20% din DV; Vitamina D: 13% din DV; Potasiu: 8% din DV.
De asemenea, furnizează cantități bune de vitamina A, seleniu, zinc și magneziu. Pe baza compoziției sale nutritive, laptele integral este destul de sănătos. Doar 1 cană (244 ml) oferă toți cei 3 macronutrienți – carbohidrați, proteine și grăsimi. Componentele grase ale laptelui depind de dieta și tratamentul animalului de la care provine. Grăsimea lactată este foarte complexă, cuprinzând sute de acizi grași. Mulți dintre ei sunt bioactivi, ceea ce înseamnă că au efecte benefice asupra organismului dumneavoastră.
De exemplu, cercetările arată că laptele provenit de la vaci hrănite cu iarbă și crescute pe pășune poate avea cu până la 92% mai mulți acizi grași omega-3 și cu 94% mai mult acid linoleic conjugat (CLA) decât laptele provenit de la vaci crescute în mod convențional.
Rețineți că produsele lactate bogate în grăsimi, cum ar fi unele brânzeturi și înghețată, precum și produsele din soia îmbogățită au o compoziție nutritivă foarte diferită de cea a laptelui. De asemenea, produsele lactate degresate sau cu conținut scăzut de grăsime nu conțin majoritatea sau toate grăsimile sănătoase ale laptelui.
Un alt nutrient important din produsele lactate este lactoza, principalul tip de carbohidrați din laptele tuturor mamiferelor. Laptele provenit de la rumegătoare – animale precum vacile și oile – conține aproximativ 5% lactoză.
Rolul principal al lactozei din lapte este de a furniza energie. De asemenea, are un potențial efect prebiotic, ceea ce înseamnă că promovează creșterea bacteriilor prietenoase din intestin, lăsându-vă cu o comunitate de bacterii mai sănătoasă.
Laptele este destul de hrănitor, iar compoziția sa poate fi influențată de dieta și tratamentul animalului de la care provine. Cu toate acestea, ea variază foarte mult în funcție de produs.