Uniunea Europeană nu trebuie să ameninţe Ungaria cu retragerea de fonduri structurale că represalii pentru opoziţia sa la primirea de imigranţi ilegali, a declarat ieri preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, potrivit agenţiei MTI, citate de Agerpres.
Ungaria respinge, în continuare, cu fermitate planul de redistribuire a imigranţilor între statele din UE prin cote obligatorii şi a contestat prin mijloace legale decizia luată în acest sens, a afirmat Laszlo Kover la un post sloven de televiziune. „Nu suntem camera servitorilor a Uniunii Europene. Nu ar trebui să fim ameninţaţi cu retragerea sau reducerea fondurilor structurale. Ele nu sunt donaţii sau daruri, ci compensaţii pentru obligaţii asumate de noi odată cu aderarea la UE”, a spus el. Laszlo Kover a criticat Germania pentru că a invitat refugiaţi „printr-o decizie unilaterală care a atras consecinţe pentru întreaga Europă”. „Printr-o mişcare mai degrabă neprietenoasă, Germania nu a discutat asta cu ţările situate pe rutele migraţiei”, a adăugat preşedintele Parlamentului ungar. El a mai declarat că implementarea cotelor obligatorii de imigranţi ar echivala cu „un suicid cultural” şi ar cauza o criză economică şi socială.
În acelaşi timp, ca reacţie la unele informaţii apărute în presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, l-a acuzat ieri pe premierul italian Matteo Renzi că şantajează politic Ungaria şi restul ţărilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia şi Slovacia) prin faptul că cere reducerea fondurilor europene dacă cele patru state refuză să accepte schema privind cotele obligatorii de refugiaţi.