Violeta Stoica
Povestea bătăliei dintre județele Prahova și Dâmbovița privind apartenența teritorială a circa 2.200 de hectare de teren – care cuprind zona Platoului Bucegilor, inclusiv Babele și Sfinxul – pare să nu aibă sfârșit. De Ziua Munților Bucegi și a Sfinxului, președintele Consiliului Județean Dâmbovița a anunțat că județul al cărui administrator este a câștigat, pe fondul cauzei, procesul cu județul Prahova. “Mă bucur să le transmit dâmbovițenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Județean Dâmbovița a avut câștig de cauză în procesul cu județul Prahova, vecinii noștri susținând că atât Sfinxul, cât și Babele se află pe teritoriul lor. Deși sentința de joi nu este definitivă, toate instanțele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale județului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul și Babele vor rămâne pe teritoriului județului nostru”, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.
Strămutat de la Curtea de Apel Ploiești la Curtea de Apel Pitești, dosarul disputei teritoriale dintre Prahova și Dâmbovița a fost trimis spre rejudecare, la instanța de fond – Tribunalul Vâlcea – care le-a dat dreptate celor din Dâmbovița: “Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamant, având ca obiect obligaţia de a face. Stabileşte limita hotarului administrativ ce separă cele două unităţi administrativ-teritoriale pârâte, Comuna Moroeni şi Oraşul Buşteni, pe amplasamentul indicat în Planul de situaţie cu stabilirea tronsonului linie de graniţă prin măsurători în varianta 1, depus la fila 67, vol. IV, dosar Tribunalul Dâmboviţa, avizat de către OCPI Dâmboviţa, ce constituie anexă la raportul de expertiză tehnică judiciară în specialitatea topografie, întocmit în cauză de expert Guiu Aurel. Admite cerere de intervenţie accesorie în interesul reclamantului formulată de Judeţul Dâmboviţa, reprezentat prin Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtului Oraşul Buşteni, formulată de Judeţul Prahova, reprezentat prin Consiliul Judeţean Prahova. Ia act că reclamantul Prefectul Judeţului Dâmboviţa nu a solicitat cheltuieli de judecată. Ia act că pârâta Comuna Moroeni şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Respinge, ca neîntemeiată, cererea intervenientului accesoriu Judeţul Dâmboviţa, reprezentat prin Consiliul Judeţean Dâmboviţa, de acordare în cauză a cheltuielilor de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 de zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la sediul Tribunalului Vâlcea. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 25 noiembrie 2021”.
Pe de altă parte, însă, Instituția Prefectului județul Prahova a reacționat după apariția informațiilor privind „pierderea” de către județul Prahova a monumentelor naturale Babele și Sfinxul din Munții Bucegi. „Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații cu privire la soluția dată de Tribunalului Vâlcea, în dosarul nr.4994/120/2015, având ca obiect STABILIRE LINIE DE HOTAR, Instituția Prefectului județul Prahova face următoarele precizări: Așa cum se poate vedea și din obiectul cauzei, vorbim despre stabilirea limitei teritoriale dintre cele două localități, comuna Moroieni și orașul Bușteni, respectiv dintre cele două județe, Prahova și Dâmbovița. Sentința nu este una definitivă, urmând ca după comunicarea hotărârii instanței judecătorești să fie formulat recus împotriva soluției. La solicitarea orașului Bușteni, Instituția Prefectului Județul Prahova a fost introdusă în cauză ca intervenient, întrucât prefectul mediază limitele între UAT-uri. În momentul în care există divergențe, acestea sunt clarificate prin intermediul instanței de judecată. Pe parcursul derulării procesului, prefectul județului Prahova a convocat părțile, în nenumarate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul și a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situației, însă la aceste convocări reprezentanții județului Dâmbovița nu s-au prezentat. Menționăm că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni. Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele și Sfinxul sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni. Dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele și Sfinxul sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Național Bucegi, ceea ce înseamnă că din punct de vedere turistic și cultural ele aparțin tuturor românilor”, a transmis Instituția Prefectului Prahova.