Pensiunile au în meniu, de 1 Decembrie, și tradiţionala fasole cu ciolan la ceaun și vinul fiert
N. Dumitrescu
Dacă nu li se va părea că DN1 către munte este, cu adevărat, un calvar, din cauza faptului că se circulă bară la bară – așa cum se întâmplă, de altfel, în toate sâmbetele și duminicile – și vor considera că acest sacrificiu cu adevărat merită, cei care iubesc muntele și zăpada nu vor fi dezamăgiți dacă vor alege ca destinație Valea Prahovei la acest sfârșit de săptămână ori în minivacanța de 1 Decembrie. La Azuga, administratorii pârtiilor din localitate au anunțat că aceia care vor ajunge aici vor găsi zăpadă, dar nu din cea naturală, pentru că nici în zona montană a Prahovei nu a nins încă. Mai exact, pentru ca turiștii să fie întâmpinați cu peisaje de iarnă pe pârtiile din Azuga, în această săptămână, încă de miercuri, tunurile pentru zăpada artificială au funcționat la capacitate maximă. Înzăpezirea în mod artificial a fost realizată pe pârtia Cazacu, care este deservită de telegondolă, dar și pe pârtia Sorica, destinată schiorilor începători, care este deservită de bandă, administratorii acestor pârtii anunțând că monitorii deja fac primele programări pentru orele de ski și snowboard. Astfel, în aceste condiții, se speră ca în minivacanța de 1 Decembrie să poată fi folosită pârtia de începători, menținându-se astfel tradiția ca, la Azuga, aceia care iubesc zăpada să fie pe schiuri la începutul lunii decembrie. De altfel, și telegondola va avea program normal în perioada 27 noiembrie – 1 Decembrie, programul zilnic urmând să fie între orele 9.00-16.00. Telegondola Azuga a fost pusă în funcțiune în decembrie 2007 și asigură transportul turiștilor de la baza pârtiilor Sorica și Cazacu pe culmea Sorica, la o altitudine de 1.540 m. Capacitatea de transport este de 1.200 de persoane pe oră, iar durata unei urcări este de aproximativ 6 minute, pe o lungime de 1.850 m, telegondola adresându-se în principal schiorilor, dar și amatorilor de mountain bike, deservind cele două pârtii din Azuga – Sorica și Cazacu.
Pe de altă parte, în așteptarea turiștilor, și unitățile de cazare au ținut să-și atragă oaspeții cu un program special, unele dintre pensiunile din Azuga anunțând, deja, că Ziua Națională a României va fi marcată cu fast și din punct de vedere… gastronomic. Mai exact, din pachetul turistic nu vor lipsi, în prima zi a lui decembrie, când e marcată „Ziua Naţională”, tradiționala fasole cu ciolan la ceaun și vinul fiert, în program fiind trecute și petreceri tipic românești, atât de Sfântul Andrei, cât şi pe 1 Decembrie, administratorii pensiunilor dând asigurări că toate activitățile sunt desfășurate cu respectarea normelor în vigoare de prevenire a răspândirii noului virus.