(Istoria echipei de fotbal Tricolorul CFPV Ploieşti)

Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Derby-ul de la Ploieşti / 1928

Ploieşti: Prahova Ploieşti – Tricolorul Ploieşti 4-0 (2-0). „Duminică 24 Iunie 1928 s’a disputat susnumitul match. Matchul acesta, care este Derbyul ploeştean, a adus o mulţime de spectatori. Tricolorul era hotărât să-şi ia revanşa, pentru matchul perdut în campionat cu scorul de 2-1. Cu toate că Tricolorul nu a produs jocul pe îl aşteptam, totuş rezultatul pe care Prahova l’a obţinut este rezultatul muncii depuse. Tricolorul este surclasat de adversar, având scuza de a fi lipsit de serviciile a doi titulari. Prahova: Sică; Niculescu, Ionescu, Muller, Zamfiropol, Ambros, Obretcovici, Reingruber, Albulescu, Popescu şi Cuma. Tricolorul: Avram Corvin; Dragomirescu, Barash, Spirea, Stoicescu, Ilie Anastasescu, Rizea, Stelu, Noss, Chirarola şi Ionescu. Jocul decurge într’un tempo lent, din cauza căldurii care este insuportabilă. Oaceziile de a se marca sunt perdute de ambele părţi.
Prahova îşi revine şi atacă, apropiindu-de de poarta albaştrilor. Un inevitabil 11 metri este admitabil transformat de veteranul Ambros. Tricolorul reîncepe atacurile, însă fără rezultat, căci toată munca este zădărnicită de apărarea adversă. În urma unui atac galbenii reuşesc să ridice scorul prin Albulescu. Jocul se menţine astfel până la sfârşitul reprizei. După pauză, jocul începe mai vioi. Prahova organizează o serie de atacuri, cari aduc al treilea goal prin Cuma. Tricolorul reacţionează, însă fără rezultat căci perde câteva ocazii fericite. Către sfârşit Prahova ridică scorul aşa că matchul se termină cu rezultatul de 4-0. S’au remarcat de la învingători: Sică Ionescu, Muller, Ambros, Albulescu şi Obretcovici; de la învinşi: Dragomirescu, Ilie Anastasescu, Nuss şi Avram Corvin”. (G.M. Ionescu – Gazeta Sporturilor, 30 iunie 1928).

Primul joc internaţional la Ploieşti / 1928

W.A.C. joacă la Ploieşti: „La Ploeşti se joacă astăzi un match de un interes deosebit. În drum spre Bucureşti, W.A.C. se opreşte, pentru o zi, în oraşul petrolului. Ploeştenii vor avea ocaziunea să asiste astăzi pentru prima dată la un match internaţional. Interesanta ocaziune a fost prilejuită ploeştenilor, graţie iniţiativei clubului Tricolor. Harnica grupare îşi va face mâine debutul internaţional. Conducătorii clubului, organizând matchul de astăzi, dau ocazia unei echipe în care operează talentaţii Corvin, Lang, Dragomirescu să se afime pe tărâmul internaţional. Tricolorul Ploeşti are o misiune extrem de dificilă; îi acordăm toată încrederea întrucât ştim că poate face faţă împrejurărilor cele mai grele”. (Gazeta Sporturilor – 5 iulie 1928).

W.A.C. – Tricolorul Ploieşti 7-1 (5:1). Echipa vieneză care va juca azi şi mâine în Capitală a fost Joi după amiază ospetele Tricolorului din Ploeşti. Partida deşi, desfăşurată pe un teren desfundat, a fost la înălţimea aşteptărilor numeroasei asistenţe. Vienezii au furnizat un joc de o factură superioară excelând în atacul ireproşabil condus de internaţionalul Hirlaender. Numai acest jucător a înscris patru din cele şapte puncte marcate, celelalte trei fiind realizate de Weiss, Walzhofer şi Huber. Localnicii înscriu în urma unei greşeli a portarului. W.A.C. a prezentat echipa: Hiden; Sesta, Nausch, Braun, Bilek I, Rausch, Weiss, Bilek II, Hirlaender, Walzhofer şi Huber. A arbitrat cu multă obictivitate d. Dumitru Ionescu-Ţope. (Gazeta Sporturilor, 7 iulie 1928).

Prahova învingătoare în derby-ul oraşului / 1928

Din Ploieşti: Prahova Ploieşti – Tricolorul Ploieşti 2:0 (1:0). „Arbitru d-l Predescu. Formaţiile: Prahova: Zaharescu; Ionescu, Niculescu, Muller, Vasilescu, Ambrozy, Obretcovici, Reingruber, Popescu, Violany şi Cumma. Tricolorul: Avam Corvin; Gheorghe Dragomirescu, Ilie Anastasescu, Tilică Ionescu, Şerbănescu, Spirea, Albulescu, Stoicescu, Nicolae Dumitrescu şi Rizea. 1.500 spectatori. În primele minute Tricolorul conduce în câmpul Prahovei. Atacurile repetate ale albaştrilor sunt respinse necontenit de apărarea vigilentă a galbenilor, Zaharescu cu calmul specific, fiind la înălţimea situaţiei grele. Un moment am avut impresia că tricoloriştii vor furniza pe învingătorii zilei, însă Prahova îşi revine şi încheagă o serie de atacuri periculoase, în faţa porţii lui Corvin. În minutul 15 se produce o învălmăşeală, în spaţiul de pedeapsă al Tricolorului. Însă nu poate fi speculată de prahoveni. După cinci minute însă, Cumma revine pe tuşă şi serveşte frumos pe Violany care shotează puternic, deschizând scorul de pe un teren pe altul, evidenţiându-se eforturile Tricolorului de a schimba situaţia precară. La reîncepere Prahova îşi stabileşte câmpul de operaţii în faţa porţii lui Corvin. Câteva lovituri de colţ nu pot fi utilizate, în minutul 66, Cumma demarează pe tuşe, este blocat însă de Spirea şi acesta din urmă trimite spre poarta lui Corvin, care nu poate interveni şi deziluzionat culege mingea din plasă. Prahova domină net. Intervenţia la timp a lui Dragomirescu şi a liniei de mijlocaşi opreşte cu greu ultimele atacuri ale prahovenilor, cari vor cu orice chip să mărească scorul. Micile incursiuni, în terenul Prahovei, nu au nici un rezultat, cu toate eforturile depuse de Stoicescu, excelent în postul de înaintaş centru. Jocul ia sfârşit pe terenul Prahovei. A fost prima partidă din acest sezon, cari prin jocul frumos de mare întâlnire, a avut darul a satisface exigenţele celui mai pretenţios spectator. De notat şi faptul că de mult timp arena din Bulevard nu a adăpostit un număr atât de mare de spectatori. S’au remarcat dela Prahova, în primul rând Zaharescu apoi Gâscanu Niculescu, care a fost revelaţia zilei, Muller, Ionescu, Violany, Cumma şi Obretcovici. Dela Tricolor: Gheorghe Dragomirescu, Ilie Anastasescu, Ionescu, Stoicescu şi Şerbănescu. Arbitrajul d-lui Predescu, mai slab ca altădată”.
(Gazeta Sporturilor, 28 octombrie 1928).