F. T.
„Internetul – spun specialiştii în fraude informatice din cadrul poliţiei prahovene – a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Aceştia folosesc metode ingenioase și promisiuni cu scopul de a obține bani sau informații financiare valoroase de la potențialele victime. Majoritatea fraudelor sau tentativelor de fraudă prin internet sunt reprezentate de anunțuri publicitare false sau prin care se încearcă obținerea datelor personale/bancare, în vederea accesului ilicit la conturile potențialelor victime”.
În acest context, reprezentanţii IPJ Prahova amintesc, într-un comunicat de presă, următoarele: ” O metodă utilizată este aceea de a pretinde calitatea de funcționari la societăți bancare sau de credit de renume, solicitând comisioane prealabile pentru facilitarea unui împrumut în condiții foarte avantajoase. Uneori, pentru a câștiga credibilitate, pot utiliza datele unor persoane reale obținute fie în mod fraudulos sau disponibile pe internet. Astfel, aceștia pot pretinde, prealabil acordării așa-zisului împrumut, sume de bani cu titlu de comision (…)”.
Ca urmare a acestui mod de operare a infractorilor cibernetici, IPJ Prahova recomandă: „Nu daţi curs unor oferte a căror veridicitate nu poate fi verificată din surse sigure; Nu comunicați datele personale/bancare nimănui, cu excepția completării acestora în momentul efectuării de cumpărături online de pe site-uri securizate; Pentru tranzacțiile de pe platformele online de anunțuri generaliste, consultați metodele agreate de site-ul respectiv și respectați indicațiile întocmai”.