Agenția britanică de reglementare a medicamentelor a precizat că există unele dovezi că neobișnuitele cheaguri de sânge asociate cu vaccinul anti-Covid al companiei AstraZeneca au loc mai des la femei decât la bărbați, adăugând, cu toate acestea, că diferența de incidență este mică, relatează Agenţia Reuters, preluată de Hotnews.
Oficialii britanici au spus anterior că incidența cheagurilor era legată de vârstă și că nu a fost stabilită o legătură cu sexul, menționând că au fost vaccinate mai multe femei decât bărbați.
„Există acum unele dovezi că rata de incidență raportată este mai mare la femei în comparație cu bărbații, deși acest lucru nu se observă la toate grupele de vârstă și diferența rămâne mică”, a spus Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate (MHRA) în actualizările sale săptămânale privind cheagurile.
S-a examinat vaccinul AstraZeneca pe tema cheagurilor foarte rare, cu o incidență mai mare la persoanele mai tinere. Unele țări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca doar persoanele peste o anumită vârstă să fie vaccinate cu acest ser.
În ultimele cifre săptămânale, MHRA a spus că incidența cazurilor de cheaguri rare și niveluri scăzute de trombocite a fost de 10,5 pe milion de doze, comparativ cu 9,3 pe milion săptămâna trecută.
Au existat 242 de cazuri de cheaguri, dintre care 6 au apărut după a doua doză. Până la 28 aprilie au fost administrate 22,6 milioane de doze inițiale din vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie, iar 5,9 milioane de persoane au fost complet imunizate.
„Sfatul rămâne că beneficiile vaccinului depășesc riscurile pentru majoritatea oamenilor”, a spus MHRA.