-
Provița de Sus, singura localitate din Prahova aflată în Scenariul Roșu, alte 26 de localități – în Scenariul Galben
-
Elevii cu simptome de Covid vor rămâne acasă
-
Purtarera măștii și aerisirea claselor, considerate esențiale
-
Testarea elevilor- doar cu acordul părinților
Luni, 8 februarie, începe semestrul al doilea al anului școlar, iar elevii se vor reîntoarce în bănci, în funcție de rata de infectare cu coronavirus din fiecare localitate în parte. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia au anunțat condițiile în care de luni se vor redeschide majoritatea școlilor din România. Statistic, la nivel național, 149 de localități sunt acum în Scenariul Roșu, 903 localități în Scenariul Galben, în restul localităților, până la 3181, de luni vor fi deschise școlile pe toate palierele.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a insistat pe respectarea următoarele aspecte: * Elevii cu vulnerabilități nu sunt obligați să aducă noi adeverințe, sunt valabile cele din semestrul I; * Copiii care au simptome de COVID să nu meargă la școală, nu li se vor pune absențe, trebuie doar să anunțe; * Orarul pentru cursuri online va fi adaptat; * Respectarea regulilor: distanțare fizică, minimum 1 metru. Pentru a nu ajunge în situații absurde. mizăm pe fiecare director de școală de a asigura distanțarea maxim posibilă; * Sunt esențiale purtarea măștii și aerisirea claselor.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a detaliat și situaţiile în care şcolile se vor reînchide: „Trebuie să avem în vedere şi această situaţie. La primul caz (de confirmare a unui caz de coronavirus, n.r.) în învăţământul preşcolar şi gimnazial, se suspendă cursurile timp de 14 zile în unitatea respectivă. La gimnaziu şi la liceu lucrurile sunt mai complicate: la primul caz se face anchetă epidemiologică şi, pe baza concluziilor DSP, se analizează dacă se suspendă cursurile sau se iau alte măsuri, până la apariţia unui al doilea caz. La al doilea caz semnalat, cursurile se suspendă”, a explicat ministrul Educaţiei.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a subliniat la rândul său: Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testarea elevilor cu simptome, este foarte important (va exista pe paginile de internet ale Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului). El a spus că vor exista teste antigen rapide la nivelul şcolilor, o parte dintre acestea fiind deja distribuite, iar altele urmând a fi distribuite în perioada imediat următoare. Când un copil e testat pozitiv, urmează ancheta epidemiologică condusă de DSP, va fi nevoie de colaborarea cu conducerea școlii. Colegii care au interacționat cu copilul pozitiv trebuie testați, dacă există consimțământul părinților. Dacă nu există acest consimțământ, se va lua legătura cu medicul de familie. Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe pot stabili norme proprii cu privire la măsurarea temperaturii la intrarea în instituţie, prevede ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii referitor la revenirea copiilor în şcoli în semestrul al II-lea. Potrivit documentului, accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate de către conducerea unităţii de învăţământ, potrivit Agerpres. „Este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este esenţială. Căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact. (…) După dezinfecţia mâinilor, elevii vor fi îndrumaţi direct în sălile de clasă”, precizează ordinul.Conform aceleiaşi surse, accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ.
Provița de Sus, singura localitate din Prahova aflată în Scenariul Roșu
- Alte 26 de localități – în Scenariul Galben
V. Stoica
O singură localitate prahoveană se află azi sub incidența Scenariului Roșu, cu mai mult de trei cazuri de infectare cu SARS Cov-2 la o mie de locuitori. Este vorba despre comuna Provița de Sus, unde, conform datelor oficiale publicate pe site-ul Ministerului Educației, se înregistrează o incidență de 3,11 la mie. Având în vedere faptul că la Provița de Sus rata de infectare este foarte aproape de limita de 3 la mie, există însă și varianta ca această comună să intre, la rândul său, în Scenariul Galben.
Alte 26 de localități prahovene se află sub incidența Scenariului Galben, cu mai mult de un caz la mia de locuitori, dar mai puțin de trei la mie. În ordinea descrescătoare a cazurilor la mia de locuitori, acestea sunt Poienarii Burchii, Sinaia, Călugăreni, Lipănești, Boldești Grădiștea, Balta Doamnei, Păulești, Drajna, Șirna, Plopeni, Bușteni, Gornet, Provița de Jos, Slănic, Blejoi, Tinosu, Ploiești, Băicoi, Cărbunești, Teișani, Izvoarele, Vâlcănești, Brazi, Azuga, Cosminele și Cocorăștii Colț.
Celelalte localități din județul Prahova se află în Scenariul Verde, cu o rată mai mică de un caz la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
Potrivit Ordinului comun semnat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune inspectoratelor școlare aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Astfel, pentru Scenariul 1 (Verde) se prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protective, la o incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori. Pentru Scenariul 2 (Galben) se prevede participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protective, precum și participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, la o incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori. În Scenariul 3 (Roșu) se prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, precum și participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu la o incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori.