În ziua în care se face pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, se aminteşte că acesta a acuzat-o pe împărăteasa Eudoxia ca şi-a însuşit via văduvei Calitropia.
Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal, pentru ca, după un timp, să fie rechemat.
A treia şi cea din urmă dată a fost trimis la Cucus. De aici a fost dus la Aravissos şi apoi la Pitius, unde a murit în anul 407. A fost îngropat în Comane.
În anul 434, unul dintre ucenicii sai, numit Proclu (434-447), ajungând Patriarh de Constantinopol, a cerut voie împăratului bizantin Teodosie să aducă în Constantinopol trupul Sfântului Ioan Gură de Aur. Abia în anul 438 creştinii au reuşit să aducă trupul Sfântului Ioan Gură de Aur în capitala Imperiului Bizantin. Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost duse mai întâi în Biserica Sfântului Apostol Toma, numită „a lui Amantie”, iar după aceea la Biserica Sfânta Irina. A doua zi, dis de dimineaţă, Sfintele sale Moaşte au fost duse în Biserica Sfinţii Apostoli. Potrivit Tradiţiei, în momentul în care au fost aşezate în această din urmă biserică, din gura Sfântului Ioan s-au auzit cuvintele: „Pace tuturor.”
Racla cu Sfintele Moaşte a fost îngropată în Sfântul Altar, lângă Moaştele Sfântului Grigorie Teologul.
După venirea cruciaţilor în Constantinopol, Moaştele Sfinţilor Ioan şi Grigorie Teologul au fost duse în Veneţia, iar apoi în Roma. Cinstitul său trup a fost aşezat mai întâi într-un pridvor al unei Biserici medievale, închinată Sfântului Apostol Petru. Mai târziu, în data de 1 mai 1626, acestea vor fi transferate în Biserica cea mare a Sfântului Petru, fiind aşezate într-o Capela special amenajată pentru ele.
După 800 de ani, moaştele celor doi sfinţi au ajuns să fie înapoiate Bisericii din Constantinopol. Papa Ioan Paul al II lea restituite Bisericii Constantinopolului, în data de 27 noiembrie 2004, Moaştele Sfinţilor Ioan Gură de Aur şi ale Sfântului Grigorie Teologul.