Violeta Stoica

Unul dintre cele mai cunoscute monumente închinate eroilor neamului românesc – Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman – aflat acum într-un amplu proces de restaurare, a fost luminat luni seară, la 92 de ani de la inaugurare și chiar de sărbătoarea religioasă a Înălțării Sfintei Cruci!
Pe cerul Bușteniului a apărut crucea strălucind într-o lumină albastră, moment mult așteptat atât de către locuitorii orașului, cât și de românii care aflaseră, cu câteva ore înainte, despre probele care urmau să aibă loc la instalația electrică a Crucii Eroilor, un sistem refăcut pe circa trei kilometri, distanța dintre releul Coștila și monumentul de pe Caraiman.
De altfel, cu o oră înainte de aprinderea Crucii Caraiman, șeful Direcției Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, col. Constantin Spînu, a confirmat pentru ziarul Prahova că reprezentanții societății de construcții care lucrează la proiectul de reabilitare a monumentului vor efectua probe la instalația electrică, astfel încât Crucea Eroilor să fie luminată pe cerul nopții.
Și, într-adevăr, după eforturile celor aflați pe șantier, în jurul orei 20.30, Crucea Eroilor a strălucit din nou deasupra Prahovei, într-o lumină albastră.
Reprezentanții MapN au anunțat, la rândul lor, că “luminile au fost aprinse din nou pe Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial de sărbătoarea Sfintei Cruci, în onoarea eroilor români căzuți la datorie în Marele Război. Jertfa poporului român în această primă mare conflagraţie a secolului XX se ridică la aproximativ 985.000 de oameni, răpuși pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale, din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. Se adaugă cei 75.491 de invalizi de război, ca urmare a rănilor din cursul luptelor.
În această perioadă se desfășoară ultimele etape ale proiectului derulat de Ministerul Apărării Naționale, în calitate de administrator legal, „Restaurarea, reabilitarea conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Suntem în faza avansată cu lucrările de consolidare și reabilitare exterioară și interioară a soclului, terasei de acces și subsolului. Mulțumim echipei de constructori, zidari, electricieni, ingineri, proiectanți și arhitecți ce au făcut momentul din această seară posibil”, au precizat aceștia.
Pentru ziarul Prahova, șeful Direcției Informare și Relații Publice al MApN a precizat că s-au finalizat reabilitarea structurii metalice, montarea noului sistem de alimentare cu energie electrică și sunt în fază avansată cu refacerea soclului și a interiorului. Cu toate acestea, amenajarea muzeului care va fi deschis în cadrul monumentului va avea loc anul viitor, când se speră că vor fi încheiate complet lucrările de restaurare și reabilitare ale monumentului construit între anii 1926 și 1928, pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuți în Primul Război Mondial.
Inaugurată la 14 septembrie 1928, Crucea Eroilor de pe Caraiman are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.
Sursa foto: https://www.facebook.com/CruceaCaraiman