Comitetul Executiv al FRF a validat noul format competițional al Ligii 2. Unul special, atipic chiar, pentru prima dată fiind acceptată varianta unui ”Mini-campionat” în care să se joace doar turul, între cele 20-21 de echipe participante, apoi formațiile urmând să fie împărțite în play-off și două play-out-uri, pentru finalizarea întrecerii. Pentru Petrolul, primul ”obiectiv” nu poate fi altul decât acela al clasării pe unul dintre primele șase locuri ale ierarhiei, care o va duce în play-out.
În ediția 2020/2021, ce va debuta la data de 29 august, echipele participante vor juca fiecare cu fiecare o singură dată în sezonul regular, urmând ca apoi să fie repartizate, pe baza clasamentului, în cea de-a doua fază a competiției, play-off sau play-out.

Sistemul din play-off

La fel ca în ediția recent încheiată, primele 6 clasate își vor disputa locurile de promovare într-un play-off. De această dată, partidele se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formație.
La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8 și 7 din play-out-ul Ligii 1.

Sistemul din play-out

Echipele din play-out-ul ediției 2020-2021 a Ligii 2 vor fi împărțite în două grupe.
În cadrul ședinței Comitetului Executiv au fost validate două scenarii, cu 20, respectiv 21 de echipe la start în sezonul 2020-2021 al Ligii 2. Certificarea CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu și dreptul de participare vor fi stabilite ca urmare a unei decizii a Comisiei de Apel.

Pentru scenariul cu 20 de echipe:
Grupele A și B din play-out vor avea câte 7 echipe. Se va disputa un singur joc între participante.
Din ambele grupe vor retrograda locurile 6 și 7.
Cele două formații de pe locul 5 în cele două grupe vor juca un baraj pentru menținerea în Liga 2.
Pentru scenariul cu 21 de echipe:
Grupa A din play-out va avea 7 echipe, în timp ce grupa B va avea 8 echipe. Se va disputa un singur joc între participante.
Din grupa A vor retrograda în Liga 3 locurile 6 și 7, din grupa B vor retrograda locurile 6, 7 și 8.
Cele două formații de pe locul 5 în cele două grupe vor juca un baraj pentru menținerea în Liga 2.
Dacă se retrag echipe în timpul sezonului regular, numărul de retrogradate se va micșora corespunzător, însă împărțirea în cele două grupe se va face în același mod, luând în considerare locurile echipelor retrase ca fiind ultimele.

Adunarea Generală a FRF, în 2 octombrie

Federația Română de Fotbal a stabilit, în ultima ședință a Comitetului Executiv, organizarea unei Adunări Generale, prima în perioada pandemiei. Astfel, vineri, 2 octombrie 2020, va avea loc Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal. Pentru a respecta măsurile de distanțare socială, întâlnirea va fi organizată la Arena Națională.

Reguli noi privind fotbaliştii infectaţi cu Covid-19

În cadrul ședinței Comitetului Executiv al FRF din 18 august s-au aprobat următoarele principii de desfășurare a competițiilor fotbalistice pentru sezonul 2020/21. În situația în care unul sau mai mulți jucători sau oficiali ai unui club sunt testați pozitiv pentru COVID-19, meciul se va desfășura conform programării inițiale dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
Clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puțin 13 jucători (din care cel puțin un portar).
Clubul poate prezenta cu cel puțin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul că echipa respectivă poate disputa jocul conform programării forului organizator.
În cazul în care clubul în cauză nu poate îndeplini oricare dintre condițiile acestea, jocul nu se va mai disputa, urmând ca partida să fie reprogramată. Meciul va fi reprogramat o singură dată, în prima dată disponibilă, dar nu mai devreme de 7 zile.
În situația în care, la finalul primei faze a campionatului (sezonul regular pentru Liga 1 și Liga 2 și tur/retur pentru Liga 3), vor exista partide restante și nu va mai fi nicio dată disponibilă, cluburile din cauza cărora nu s-au putut disputa jocurile restante vor pierde meciurile respective cu 0-3.
Dacă va exista situația în care vor exista jocuri ce nu s-au putut disputa deoarece ambele cluburi nu au îndeplinit oricare dintre condițiile menționate anterior, ambele echipe vor pierde jocul 0-3, fără a se adăuga vreun punct în clasament pentru cele două cluburi.
Aceeași prevedere se va aplica și la finalul Play-off-ului / Play-out-ului. Prin excepție, partidele din Cupa României și jocurile de baraj nu se pot reprograma.
Ieri, FRF și LPF au purtat o nouă serie de discuții privind modificarea protocolului medical, testele obligatorii – termenele la care se vor face acestea, obligativitatea efectuării lor etc- fiind principalul subiect de discuție, competițiile de eșalon 2, 3, amatori și juniori fiind aproape imposibil de ”susținut” dacă se va menține actualul protocol medical.