Angajatorii care nu respectă măsurile în perioadele cu temperaturi extreme – „arși” cu amenzi!

N. Dumitrescu

 

Dacă prahovenilor li s-a părut că prima zi din luna iulie a adus temperaturi ridicate, ei bine, acesta a fost doar începutul! Ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prima atenţionare Cod galben de caniculă din acest an, valabilă inclusiv pentru astăzi, printre județele afectate regăsindu-se și Prahova. Potrivit meteorologilor, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 – 36 de grade Celsius şi izolat 37 de grade, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă şi chiar să depășească uşor pragul critic de 80 de unităţi, ceea ce va însemna că disconfortul termic va fi destul de accentuat. Iar veștile despre temperaturile extreme la începutul lunii iulie nu sunt încurajatoare, vremea caniculară urmând să se mențină şi la finalul acestei săptămâni. În context, odată cu înregistrarea temperaturilor din ce în ce mai ridicate, și instituțiile abilitate în controlul activității persoanelor angajate au ținut să reamintească despre obligațiile pe care le au, în acesta caz, patronii sau cei care se află la conducerea instituțiilor. Concret, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a readus în atenție măsurile ce trebuie aplicate la locul de muncă, printre care se regăsesc asigurarea ventilației, reducerea intensității activității, dar, mai ales, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, în caz contrar, de nerespectare, cei găsiți vinovați urmând să fie ”arși” cu amenzi de la 1.500 la 2.500 de lei. Pe de altă parte, inspectorii în muncă au reamintit și faptul că nu trebuie neglijate nici măsurile de protecție necesare să țină la distanță coronavirusul…

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova au făcut cunoscute, prin intermediul unui comunicat de presă, obligaţiile pe care trebuie să le respecte agenţii economici în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. ”În situaţia în care în judeţul Prahova se vor înregistra temperaturi de peste 37 grade C sau depăşirea pragului valoric al indicelui de confort termic (temperatură – umiditate), inspectorii de muncă vor monitoriza aplicarea de către angajatori a prevederilor legale în vigoare, respectiv O.U.G. nr. 99/2000”, au anunțat reprezentanții instituției menționate, care au detaliat ce măsuri minimale au obligaţia să ia angajatorii în perioadele cu temperaturi ridicate extreme. Concret, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă sunt necesare: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este nevoie de asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri. În situațiile în care angajatorii nu pot asigura condiţiile menționate anterior, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, trebuie să fie luate următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, aceste măsuri urmând să fie stabilite dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
De asemenea, în vederea prevenirii unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme ridicate, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de lucru pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme ridicate, ITM Prahova făcând precizarea că nerespectarea prevederilor Ordonanţei 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 – 2.500 de lei. Pe de altă parte, în contextul actualei pandemii şi a stării de alertă – mai ales că și în Prahova a crescut numărul persoanelor confirmate cu noul virus – a fost reamintit și faptul că nu trebuie neglijate măsurile pe care angajatorii și angajații au obligaţia să le ia pentru prevenirea infectării, respectiv spălarea mâinilor cât de des posibil cu apă şi săpun sau dezinfectant; triajul epidemiologic la intrarea în societate; utilizarea măştilor de protecţie; evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute; acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut; dezinfectarea periodică a suprafeţelor de
contact cu soluţii pe bază de clor sau alcool.