V. Stoica

Din păcate, previziunile sumbre ale șefului Direcției de Sănătate Publică Prahova, medicul Bogdan Nica, se cam adeveresc. Numărul cazurilor de coronavirus crește vertiginos în județul Prahova, iar raportarea oficială de ieri arată că, de la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova, 472 de persoane au fost confirmate cu noul coronavirus, cu 66 mai multe decât în ziua precedentă.
Deși inițial se știa despre 38 de persoane care fac dializă în cele două centre medicale specializate din Ploiești, ieri erau confirmați 46 de pacienți hemodializaţi ca fiind infectați cu Covid-19.
La unul dintre centre au fost realizate 273 de teste în rândul pacienților, 43 dintre ele fiind pozitive, iar la al doilea au fost prelevate 122 de probe, dintre care trei au fost pozitive. În aceste situații, Direcția de Sănătate Publică Prahova a dispus să fie realizată și testarea întregului personal (72 la primul centru și 28 la cel de-al doilea), dar și retestarea pacienților ale căror rezultate au fost, în primă fază, negative.
În plus, la una dintre secțiile Spitalului de Pediatrie din Ploiești au fost identificate, până acum, cinci asistente care prezintă noul coronavirus. Două dintre ele au primit rezultatele la începutul acestei săptămâni, iar celelalte trei se numără printre cei 12 contacți direcți ai primelor două cadre medicale depistate pozitiv. Rezultatele celorlalți contacți au fost negative. În acest caz, Direcția de Sănătate Publică și conducerea unității medicale urmează să ia o decizie privind activitatea secției unde au fost cazurile de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit comunicării oficiale primite de la Instituția Prefectului.
De la începutul epidemiei și până în prezent, dintre pacienții confirmați cu noul coronavirus, 16 au decedat, iar 114 au fost declarați vindecați și externați.
Pe 1 iulie, au mai fost externați doi pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii COVID-19, aceștia având obligația să mai stea încă patru zile în izolare la domiciliu. Conform prevederilor Ordinului de ministru, pe durata izolării, monitorizarea stării de sănătate a acestor pacienți se face de către medicul de familie, zilnic, prin telemedicină. Cei care nu sunt înscriși la un medic de familie sunt monitorizați zilnic de către DSP. În secțiile de Terapie Intensivă din județ, destinate îngrijirii bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, erau ieri internați 11 pacienți.