• Pe 16 mai, Gondola Sinaia reia activitatea cu publicul
• La îmbarcare, fiecărei persoane i se va măsura temperatura
Nicoleta Dumitrescu
După două luni în care, practic, din cauza măsurilor și a restricțiilor impuse de pandemie, îndemnul „stați în casă” a afectat şi cunoscuta zonă turistică de pe Valea Prahovei, la acest sfârșit de săptămână se dă primul semnal în ceea ce privește realuarea activităților de recreere în aer liber, la munte. Vestea a venit din partea reprezentanților celei mai cunoscute stațiuni montane, pe 16 mai fiind anunțată reluarea activității cu publicul la Gondola Sinaia. Cei care administrează instalațiile pe cablu au recunoscut că au emoții la repornirea activității, mai ales din cauza faptului că pericolul îmbolnăvirii cu noul virus rămâne în continuare valabil, drept pentru care, deocamdată, pe toată durata lunii mai Gondola Sinaia va funcționa doar în zilele de sâmbătă, duminică și luni. S-au luat măsuri speciale de utilizare a acestor mijloace de transport pe cablu, în zona de îmbarcare fiind create culoare de urcare/coborâre pentru separararea traficului, iar la casierii s-au realizat marcaje la doi metri pentru distanțare, pe care călătorii vor fi obligați să le respecte. În plus, la îmbarcare, fiecărei persoane i se va măsura temperatura. De menționat şi că, în orașul Sinaia, potrivit unei hotărâri a Comitetului local pentru situații de urgență, purtarea măștii este obligatorie, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, prin urmare, aceasta va trebui folosită pe toată durata deplasării în gondole sau în spațiile adiacente. Gondola Sinaia ajunge la cea mai mare altitudine din România – 2.050 de metri. Se poate urca fie până la Cota 1400, fie până la Cota 2000, iar apoi se poate coborî pe jos pe unul dintre traseele marcate.
Potrivit unui anunț oficial, programul cu public la Gondola Sinaia va începe pe data 16 mai, iar pe toată durata lunii în curs, instalațiile vor funcționa doar în zilele de sâmbătă, duminică și luni. Anunțul a venit în contextul în care reprezentanții autorităților centrale au făcut deja unele precizări legate de faptul că, după data de 15 mai, când va expira starea de urgență la nivel național, activitățile sportive individuale – gen drumeții, alpinism sau mersul cu bicicleta – vor fi permise.
Programul pentru Gondola Sinaia va începe la ora 9.00 – pentru Cota 1000-1400, iar pentru Gondola Carp va începe la ora 9.30 – pentru Cota 1400-2000, instalațiile urmând să fie închise la ora 17.00, respectiv 16.30. ”Sinaia e tare frumoasă în perioada asta, muntele e curat și abia înverzit, aerul tare și încă răcoros. Avem emoții legate de prevenție, răspândire și multiplicarea virusului, dar credem că paza bună trece primejdia rea, iar muntele în vastitatea lui are câte un locșor frumos pentru fiecare”, au precizat cei care administrează instalațiile pe cablu din cea mai cunoscută stațiune de pe Valea Prahovei, anunțând atât ce măsuri de prevenție au fost luate, dar și care vor fi obligațiile acelora care se vor urca în gondole. Concret, în zona de îmbarcare au fost create culoare de urcare/coborâre pentru separararea traficului, iar la casierii s-au realizat marcaje la 2 metri pentru distanțare, pe care călătorii au obligaţia să le respecte. De asemenea, în zona casieriilor au fost instalate dispozitive cu geluri dezinfectante, călătorii fiind îndemnați, la achiziționarea biletelor, pentru plata cu cardul. ”Îmbarcarea în gondole se va face câte doi – banchete opuse, în diagonală – sau în grupurile în care au sosit: de exemplu familiile sau grupurile de persoane care au venit cu același autoturism. Vom măsura temperatura cu termometre non-contact și ne vom rezerva dreptul de a refuza îmbarcarea în cazul unor valori peste cele normale. Pentru a evita aglomerările din preajma zonelor de îmbarcare, rugăm să fie păstrată distanța de cel puțin 2 metri față de celelalte persoane aflate în proximitate”, au mai anunțat cei de la Gondola Sinaia. De reținut este faptul că plimbarea cu gondola nu se poate face fără echipament de protecție a feței. Și asta deoarece, potrivit unei hotărâri la nivel local, purtarea măștii este obligatorie în orașul Sinaia, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. Prin urmare, trebuie folosită masca de protecție pe toată durata deplasării în gondole sau în spațiile adiacente, respectiv peron, spații de îmbarcare, parcare etc.
Se poate călători la cea mai mare altitudine din România
Tarifele la Gondola Sinaia sunt următoarele: atât pentru urcare, cât și pentru coborâre: adult – 20 de lei, copii (cei care au împlinit 12 ani) -15 lei; un bilet complet urcare/coborâre fiind 35 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii. La casierii se găsesc pliante și hărți gratuite cu traseele montane, care sunt oferite în mod gratuit celor care doresc. Cu gondola se poate urca fie până la Cota 1400, fie până la Cota 2000, iar apoi se poate coborî pe unul dintre traseele marcate. Turiştilor li se recomandă să poarte echipament corespunzător, deoarece vremea la munte este schimbătoare și pot apărea averse, chiar și neanunțate de aplicațiile meteo.
Situată în inima Munților Bucegi și ajungând la cea mai mare altitudine din România – 2.050 m, Gondola Sinaia poate fi considerată de către cei care iubesc natura și muntele punctul de tranziție între cer și pămant, între frumos și spectaculos. Tronsonul 1000-1400 al Gondolei Sinaia pornește din cartierul Furnica, ajungând la Cota 1400. Acest tronson a fost dat în funcțiune în decembrie 2007, fiind prevăzut cu un număr de 34 de gondole, fiecare putând transporta cel mult opt persoane. Lungimea acestui traseu este de 1.312 m, capacitatea maximă de transport fiind de 1.700 de persoane/ oră. Potrivit autorităților locale din această stațiune, tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia este acoperit de una dintre cele mai noi și performante instalații pe cablu din Europa și din lume, unind cele două zone schiabile ale stațiunii Sinaia: cea de joasă altitudine (Cota 1400) și cea aflată la înalta altitudine (Cota 2000). Având la bază sisteme ultramoderne de funcționare și cele mai înalte tehnologii în domeniu, Gondola Sinaia care asigură legătura dintre Cota 1.400 și Cota 2000 are două motoare diesel și cel mai nou sistem de economisire a energiei, numit de către specialiști Direct Drive, care asigură o reducere a consumului de electricitate cu 20% față de sistemele tradiționale. Gondola Carp a stabilit trei recorduri naționale, respectiv ajunge la cea mai mare altitudine din România – 2.050 m; în zona Valea cu Brazi ajunge la cea mai mare înălțime față de sol înregistrată de o astfel de instalație – 120 m; traversează cel mai abrupt segment de transport pe cablu – 45 de grade la primii trei piloni. Instalația are 42 de gondole a câte opt locuri, o capacitate de transport de 1.500 persoane/ oră și un traseu cu o lungime de 2.000 de metri.