F.T.

Ieri dimineață, a sunat mobilizarea pentru efectivele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “ Șerban Cantacuzino” Prahova, peste o sută de salvatori plecând la București, acolo unde Ministerul Afacerilor Interne derulează un exercițiu de alarmare pentru verificarea capacității de intervenție în caz de seism major.
După cum ne-a precizat, ieri dimineață, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloaie, „mai întâi au plecat spre București 22 de salvatori, iar mai apoi au fost solicitați încă 100 de pompieri, aceștia din urmă fiind chemați de acasă. De asemenea, în Capitală au fost prezente și 13 autospeciale de la instituția noastră”.
Simularea de intervenție în caz de seism a fost anunțată de către MAI, ieri dimineață, prin următorul comunicat de presă: “ În urmă cu câteva minute (ora 8,07 – n.n.), Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență în București și în județul Iași. Potrivit scenariului exercițiului <>, în această dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași. Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviație al MAI.
În acest moment este în desfășurare faza de evaluare a pagubelor. De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie. Exercițiul <> se desfășoară sub coordonarea Direcției pentru Situații de Urgență și are ca scop verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor în caz de calamități naturale, a timpului necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, a modului de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe“.