V. Stoica

Probabil pe buzele multora dintre contracandidații – anunțați sau încă nu – ai lui Andrei Volosevici la Primăria Ploiești stă o întrebare la care ar putea să răspundă, nu se știe însă și când, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție. La această instanță va fi judecat apelul în dosarul în care Andrei Volosevici a fost achitat la fond, privind finanțarea echipei Petrolul. Întrebarea care se pune este: “Ce ar fi dacă Volosevici va fi condamnat la apel?”. Această variantă ar repeta, în primul rând, situația din 2016, atunci când Volosevici a fost trimis în judecată după ce a fost prezentat oficial drept candidatul liberalilor la Primăria Ploiești. Atunci a/s-a renunțat la candidatură.
Pe 5 martie este programat primul termen în dosarul înregistrat pe 7 februarie la Instanța Supremă, chiar în ziua în care la PNL Prahova, prin vocea liderului organizației, Iulian Dumitrescu, s-a anunțat cu mare tam-tam candidatura la funcția de primar al Ploieștiului a lui Andrei Volosevici. Adică exact a celui care altădată putea fi considerat – în limitele declarațiilor liberale – un “penal”.
La finalul anului trecut, magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au decis achitarea lui Andrei Volosevici în dosarul în care era acuzat de către DNA Ploiești de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu având drept consecință obținerea unui folos necuvenit pentru altul și pentru două fapte de trafic de influență.
La trimiterea în judecată, procurorii arătau în rechizitoriu că Volosevici, în calitatea sa de primar al municipiului Ploiești, „a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA” și “a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și societatea comercială FC Petrolul SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale – în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat. În acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei și concomitent obținerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploiești, a unui folos necuvenit de aceeași valoare”. Procurorii au mai reținut în rechizitoriul întocmit în urmă cu trei ani și jumătate că Andrei Volosevici ar fi pretins sume de bani de la doi oameni de afaceri – care ulterior l-au denunțat la DNA – pentru campania electorală pentru alegerile locale, în schimbul unor beneficii.
Deși a fost achitat pe partea penală, instanța de la Ploiești a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Ploieşti împotriva inculpaţilor Volosevici Andrei Liviu şi Albu Simona. De asemenea, aceeași instanță a menținut și sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa nr. 97/P/2012, din data de 07.06.2016, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie –
Serviciul Teritorial Ploieşti asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpați din dosar – Volosevici Andrei Liviu şi Albu Simona.