Gabriela Scutea a fost propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ca procuror general, Crin Bologa ca șef al DNA, iar Giorgiana Hosu la conducerea DIICOT. Anunțul a fost făcut ieri dimineață. Cele trei propuneri ajung la Consiliului Superior al Magistraturii, pentru aviz, care este unul consultativ. Decizia finală îi va aparține președintelui Klaus Iohannis, care poate refuza o singură propunere, motivat.
„Am ales candidații care au prezentat simultan competență și experiență. M-am ferit de experimente pentru că situația în care se află Ministerul Public nu permite experimente”, și-a motivat Predoiu propunerile pentru conducerea celor trei mari parchete, citat de Hotnews.
Predoiu a spus despre Gabriela Scutea că a avut „cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional depus dintre toți candidații”: „O prestație aplicată, concretă, pertinentă și plină de hotărâri”.
„Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaștere, viziune, forță și substanță profesională (…) Proiectul de management al doamnei Scutea fost cel mai bun proiect din cele prezentate. A acoperit complet atât partea de administrație și construcție internă a Ministerului Public, cât și partea de reprezentare externă, Conoaște bine MCV și este foarte bine cunoscută la Bruxelles”, a susținut ministrul Justiției.
Despre Crin Bologa, propus la șefia DNA, ministrul Justiției a spus că acesta cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut „nicio intersecție cu pasivele DNA”.
„A prezentat un proiect de management complet, concret cu soluții aplicate. Prestația la interviu a fost impresionantă, puternică și echilibrată în același timp. Aduce garanția că lupta anticorupție va continua energic, în condiții de deplin respect a drepturilor și garanțiilor procesuale”, a declarat Cătălin Predoiu.
Despre propunerea la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu, ministrul Justiției a spus că aceasta „stăpânește cel mai bine dimensiunile anchetelor transfrontaliere”.
„DIICOT prezintă particularitatea anchetelor tranfrontaliere și prin aceasta a cooperării interinstituționale interne și externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpânește cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv și prestația echilibrată, susținută de o cunoaștere panoramică a problemelor și activității DIICOT”, a mai spus Predoiu.
El a „insistat” să sublinieze prestațiile bune ale celorlalți candidați, spunând că „faptul că nu au fost selectați nu le știrbește cu nimic valoarea profesională”.
Pentru șefia Parchetului General au candidat Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu.
Pentru şefia DNA au intrat în cursă Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru (care şi-a retras ulterior candidatura), Călin Nistor.
Pentru conducerea DIICOT au candidat Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.
Înainte de susţinerea interviurilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma, pe 14 ianuarie, că principala calitate a candidaţilor la conducerea PÎCCJ, DNA şi DIICOT trebuie să fie capacitatea managerială.
Acasă Actualitate Ministrul Justiţiei a prezentat propunerile pentru conducerea Parchetului General, DNA şi DIICOT