N.Dumitrescu

Aflată în imediata apropiere a municipiului Ploieşti, comuna Păuleşti face dovada, atât pentru locuitorii săi, cât şi pentru cei care trec pe drumurile care o traversează, că unul dintre aspectele care ies în evidenţă chiar la prima vedere este curăţenia. Iar asta se datorează conducerii Primăriei Păuleşti, care a considerat că şi imaginea, la propriu, a comunei stă la baza dezvoltării unei comunităţi, iar cum rigorile europene pun mare accent pe colectarea selectivă a deşeurilor, şi această obligaţie a fost pusă în practică la nivelul celor patru sate component ale comunei.
Astfel, de la sfârşitul anului trecut, la Păuleşti a început colectarea selectivă a deşeurilor din plastic/pet şi carton/hârtie la domiciliu. Practic, localnicilor le-au fost distribuţi saci în care sunt obligaţi să depoziteze deşeurile menţionate, săptămânal operatorul de salubritate – S.C. Rosal Grup S.A. – ridicându-i din faţa porţilor. Potrivit autorităţilor locale din Păuleşti, după ridicarea sacilor – operaţiune care se face săptămânal, în ziua de marţi, în toate satele componente ale comunei – locuitorii primesc alţii noi, de culoare galbenă, în care vor depozita deşeurile din plastic, peturi, carton sau hârtie, locuitorii fiind rugaţi ca, în vederea ridicării în bune condiţii a sacilor, să nu depoziteze în ei şi gunoi menajer, resturi vegetale sau de altă natură.
De altfel, acţiunea menţionată este considerată o etapă în plus a proiectului ce se derulează deja la nivelul comunei Păuleşti, cea care vizează colectarea selectivă a gunoiului, containere speciale fiind amplasate nu doar pe teritoriul comunei, ci şi la unităţile de învăţământ.
În context, la Păuleşti, ca abonaţi ai serviciului de salubritate, locuitorii depozitează gunoiul pe categorii, aşa cum se menţionează pe fiecare container în parte, întrucât şi românii trebuie să se alinieze rigorilor europene ce vizează colectarea selectivă a deşeurilor în recipiente separate.
Astfel, în pubelele de culoare galbenă se colectează plasticul şi metalul, cu precizarea că PET-urile se clătesc cu apă rece, li se scoate dopul şi se presează, pentru a se economisi spaţiu. Tot în această pubelă se mai pot depozita bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, cutiile TetraPack (cutii de lapte și suc) etc., fiind interzise produsele combinate din metal și plastic, polistirenul provenit din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.
În pubela albastră se pun, prin împăturire, reviste, ziare, maculatură, plicuri, cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza etc., curate și uscate, fiind interzisă depozitarea de hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie de bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă. În pubela de culoare verde se colectează sticla, respectiv recipiente din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc., fiind necesar ca ambalajele din sticlă să se clătească înainte, fiind interzisă depozitarea de oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică etc.