• Alte 22 de localități prahovene au fost incluse în arealele de risc la alunecări de teren
Violeta Stoica
Urmările calamităților provocate de dezastrele naturale pot fi mult mai reduse dacă autoritățile și locuitorii, împreună, respectă unele reguli. De exemplu, se spune că nu un seism produce răniți sau morți, ci acțiunea cutremurului asupra clădirilor în care se află oameni. De aceea, nu poate fi trecută cu vederea importanța respectării regulamentelor privitoare la construirea clădirilor de locuit sau a imobilelor cu altă destinație, iar acest lucru trebuie avut în vedere încă din faza de studii geo și de elaborare a proiectului unei clădiri, indiferent de destinația pe care o are aceasta.
Suntem cu toții neputincioși în cazul apariției dezastrelor naturale, cu atât mai mult dacă acestea apar în zone în care disciplina în construcții este doar o normă de care nu se ține seama. Iar planurile urbanistice ale localităților trebuie să fie reactualizate periodic, în funcție de elementele care reies din hărțile de risc natural.
La nivelul județului Prahova, Consiliul Județean a finanțat elaborarea a zeci de hărți de risc, la alunecări de teren, la inundații sau la cutremur, iar autoritățile din teritoriul județului sunt obligate să introducă în planurile urbanistice detalii despre zonele predispuse la nenorociri apărute din cauze naturale.
Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Județean Prahova, vor fi supuse aprobării două proiecte de hotărâre referitoare la elaborarea hărților de risc natural la alunecări de teren pentru încă 22 de localități, plus hărțile de hazard si risc natural la cutremure ale judeţului Prahova.
În primul caz, se vor supune aprobării documentațiile aferente proiectului ”Elaborarea hărţilor de risc natural şi a planurilor de risc detaliate pentru alunecări de teren, pentru un număr de 22 teritorii administrative ale judeţului Prahova, respectiv oraşele Azuga, Băicoi, Boldeşti-Scăieni, Buşteni şi comunele Apostolache, Băneşti, Bucov, Ceraşu, Cocorăştii-Mislii, Dumbrăveşti, Floreşti, Filipeştii de Pădure, Gornet, Măgurele, Măgureni, Măneciu, Păcureţi, Păuleşti, Scorţeni, Tătaru, Vadu-Săpat şi Valea Călugărească”, toate zonele naturale de risc la alunecări urmând să fie declarate areale de risc la alunecări de teren.
Potrivit legislației în vigoare, declararea unui areal ca zonă de risc natural la alunecări de teren reprezintă ansamblul operaţiunilor desfăşurate în vederea asigurării finanţării, elaborării hărţilor de risc natural la alunecări de teren, constituirea și reactualizarea periodică a băncilor de date informatizate aferente precum și integrarea acestora în sistemul național de monitorizare.
Interpretarea hărţii de risc natural la alunecări de teren permite adoptarea unor categorii de măsuri pentru prevenirea producerii alunecărilor de teren şi atenuarea efectelor acestora, precum și estimarea pierderilor materiale şi umane ce se vor înregistra în cazul declanşării acestor alunecări.
Pe de altă parte, tot astăzi va fi luat în discuție un alt proiect care vizează aprobarea hărților de risc la cutremur aferente județului Prahova.
Și în aceste cazuri, este obligatoriu să se instituie măsuri specifice privind prevenirea și atenuarea riscurilor, realizarea construcțiilor și utilizarea terenurilor, care se cuprind în planurile de urbanism și amenajarea teritoriului, constituind totodată și baza întocmirii planurilor de protecție și intervenție împotriva dezastrelor.
Astfel, la proiectarea construcţiilor se va ține cont de gradul de seismicitate cu parametrii aferenţi, iar în cazul construcțiilor existente deja, se vor identifica zonele ce necesită măsuri de reducere a riscului la seisme prin consolidări/subzidiri şi se vor prevedea locuri de refugiu în caz de seisme. Toate acestea se cuprind în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului, constituind totodată şi baza întocmirii planurilor de protecţie şi intervenţie împotriva dezastrelor. “Hărțile de hazard și risc natural la cutremure, prin evaluarea vulnerabilității bunurilor materiale și a persoanelor din arealul analizat, conduc la estimarea pierderilor materiale și umane ce se vor înregistra în cazul declanșării acestui fenomen natural. Interpretarea hărţii de risc natural la cutremure permite adoptarea unor categorii de măsuri pentru atenuarea efectelor acestora, constând în principal din proiectarea construcţiilor în raport de gradul de seismicitate; întocmirea unui program de acţiuni privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare pentru clădirile de locuit încadrate în clasa I de risc seismic şi întocmirea necesarului aferent de fonduri pentru schimbarea destinaţiei terenurilor şi adoptarea măsurilor constructive suplimentare, acolo unde este cazul; elaborarea de programe privind asigurarea bunurilor şi persoanelor în cazuri de seisme; realizarea planurilor de intervenţie în caz de dezastru”, se arată în proiectul ce va fi supus astăzi aprobării.