V. S.

Braconierii, dar și persoanele care consumă carne provenită de la mistreți vânați ilegal, ar trebui să se gândească de 100 de ori înainte de a înghiți o bucată savuroasă de porc sălbatic. Asta pentru că în laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a fost confirmat un nou focar de trichineloză pe un fond de vânătoare aparținând Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova. Potrivit directorului ANSVSA Prahova, dr. Mihai Terecoasă, focarul a fost diagnosticat la un mistreț care a fost împușcat pe fondul de vânătoare Malu Roșu – Tătaru.
Potrivit DSVSA Prahova, în acest an, până pe data de 16 octombrie, au fost înregistrate opt focare de trichineloză, dintre care cinci la animale sălbatice (patru mistreți), pe fonduri de vânătoare aparținând AJVPS Prahova și Direcției Silvice (un urs).
Potrivit aceleiași surse, alte trei focare au fost înregistrate anul acesta și la porci domestici, în Slănic, Valea Călugărească și Bărcănești.
Pentru ca să nu existe riscul îmbolnăvirii cu trichineloză, în urma consumului de carne de vânat sau de porc domestic sacrificat în gospodărie, DSVSA atrage atenția asupra riscurilor, impunându-se în oricare dintre cazuri examinare trichineloscopică înainte de consum.
Cel mai mare risc este însă în cazul braconierilor, pentru că aceștia exclud din start verificarea cărnii provenite de la mistreții vânați ilegal, atât aceste persoane cât și familiile sau cunoștințele lor fiind sub amenințarea îmbolnăvirii de trichineloză.