Ana Maxim

Rezultatele probei scrise susţinute de candidații participanţi la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct au fost publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Prahova. 31 de candidați au fost respinși – adică peste 10% dintre cei 288 de profesori înscriși la concurs, patru candidați nu s-au mai prezentat la examen, iar 24 sunt în curs de evaluare, pentru că miercuri nu au fost prezenți toți membrii comisiilor care ar fi trebuit să le verifice lucrările. Pentru aceștia din urmă, punctajul final va fi publicat după ce vor realiza evaluarea și acele persoane din comisii care au lipsit inițial. Candidații au avut de rezolvat un test grilă cu itemi formulați de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, printre care s-au aflat și întrebări ce par hilare, în acest context, dar despre care inspectorii școlari susțin că testau aptitudinile cognitive ale celor care vor să devină directori de școli. De exemplu, aspiranții la funcțiile de conducere ale unităților de învățământ au fost nevoiți să precizeze: prin ce se aseamănă cuțitul și lingura, ce are măgarul întotdeauna (grajd, potcoave, harnașament, copite sau coamă ), ce au în comun șosetele și mănușile sau dacă fiecare râu are pești, poduri, nave, praguri sau pantă de curgere. Inspectorul școlar general Nicolae Angelescu ne-a precizat că “Primele 40 de întrebări vizau aptitudinile cognitive ale candidaților, încercau să surprindă capacitatea de concentrare și capacitatea de lucru în condiții de stres, pe care trebuie să le aibă un bun manager, iar 20 de întrebări vizau competențele manageriale ale candidaților”. La rândul său, Ion Duță, liderul Sindicatului „Școala Prahovei“, ne-a precizat : “Ministerul a stabilit că nu vrea să afle dacă acei candidați cunosc legislația. Nu este nevoie ca directorii să memoreze legile. Ei pot consulta cărțile, internetul, pot consulta juriștii. În schimb, s-a dorit să iasă în evidență viziunea candidaților, logica lor, modul în care gândesc, dacă văd niște lucruri în perspectivă, dar au fost testate și competențele manageriale. Este prima dată când se formulează astfel de cerințe pentru candidații la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct la școli și asta este foarte bine, din punctul meu de vedere. Concursul a fost ușor.”
Un candidat din Prahova care nu a promovat proba scrisă și a dorit să-și păstreze anonimatul a fost de acord să ne mărturisească și opinia sa despre proba scrisă: “Concursul nu a fost greu, în sine, dar nu a conținut niciun subiect care să atingă legislația românească din domeniul educației. În altă ordine de idei, primii 20 de itemi testau capacități cognitive ale candidatului. Nu cred că acest aspect e determinant pentru activitatea managerială de zi cu zi. În ceea ce priveşte unul dintre subiecte… mă întreb: pentru ce post am candidat? Spre exemplu: care e asemănarea dintre mănuși și șosete?, care e asemănarea dintre cuțit și furculiță? etc… Toate cu câte patru variante de răspuns. Și cu toate acestea… nu se va contesta nimic (rezultatele primei probe nu pot fi contestate, conform metodologiei – n.red.)”.
Tot în Prahova, un candidat care nu a promovat prima probă scrisă – Maria Vasilescu, fost director al Școlii „Andrei Mureșanu” din Ploieşti – a lăsat un mesaj public emoţionant pe facebook, ce a generat foarte multe comentarii din partea profesorilor, cele mai multe de apreciere față de activitatea de până acum a acesteia. “Fără voia mea… Las în urmă 15 ani de tinereţe, de muncă, de sacrificii şi de bucurie pentru rezultatele elevilor şi cadrelor didactice ale şcolii. Las în urmă dăruirea şi conştiinţa cu care am muncit. Las în urmă întregul suflet învestit în toţi cei cu care am colaborat şi puterea mea de a fi OM. Însă, nu pot fi un director de talia ideologiilor Uniunii Europene. Trăiesc în România, ţara mea, pentru care pot să muncesc în continuare conform legislaţiei acesteia, cu fruntea sus, în faţa oricui. Las în urmă o şcoală frumoasă, curată, cu condiții foarte bune de învățare, cu cadre didactice de performanţă şi sunt mândră că am reuşit să am cel mai lung mandat de director. Pentru multe aspecte pozitive ale acestei experienţe mulţumesc celor care au dorit, au ştiut şi au putut să îmi fie sprijin real. Semnez simplu, Maria M. Vasilescu”.