Oamenii de știință din Elveția au descoperit, printr-un nou studiu, că persoanele care dorm după-amiază o dată sau de două ori pe săptămână au șanse mai mici de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral, comparativ cu cele care nu au acest obicei, potrivit www.nhs.uk, preluat de MedLive.ro. Se pare că oamenii care au dormit după-amiază de mai mult de două ori pe săptămână nu au avut beneficii suplimentare. Acest subiect a fost întotdeauna unul controversat deoarece anumite studii au sugerat că somnul după-amiază este benefic în reducerea problemelor cardiace și de circulație, în timp ce altele au sugerat că generează un risc mai mare. La cercetarea actuală au participat 3462 de adulți din Elveția. S-au căutat asocieri între numărul de zile pe săptămână în care voluntarii au dormit pe timpul zilei, cât timp au dormit și rezultatele conflictuale.
Deși nu au existat asocieri cu durata somnului și problemele cardiace sau de circulație, se pare că o zi sau două pe săptămână care să includă somnul de după-amiază pot reduce riscurile. Totuși, nu au existat asocieri cu mai mult de două zile pe săptămână.În cazul în care dormiți zilnic după-amiază, sau foarte des, acest lucru ar putea indică probleme de sănătate, cum ar fi apneea, care perturbă somnul în timpul nopții. Dacă sunteți foarte somnoros în timpul zilei și simțiți nevoia să dormiți, atunci ar trebui să consultați medicul.
Totuși, cea mai bună cale de a evita atacul de cord sau accidentul vascular cerebral este să urmați un stil de viață sănătos, să fiți activi din punct de vedere fizic, să nu fumați, să nu consumați alcool în exces și să urmați o dietă echilibrată.
Cercetătorii au recrutat aleatoriu adulți, cu vârsta cuprinsă între 35 și 75 de ani, în intervalul 2009-2012. Aceștia au răspuns la întrebări referitoare la programul de somn, activități fizice și istoric medical. De asemenea, li s-au măsurat înălțimea, greutatea, tensiunea arterială, nivelul de colesterol și nivelul de glucoză. Un subgrup a fost testat pentru apnee. Timpul mediu de urmărire a fost de 5,3 ani.
Alți factori de care au ținut specialiștii cont sunt vârsta, sexul, educația, fumatul, sedentarismul, indicele de masă corporală, durata somnului, tensiunea arterială, colesterolul sau diabetul.
În rândul celor 3462 de persoane din grupul studiat, au existat 155 de atacuri de cord și de accidente vasculare cerebrale în cei cinci ani de urmărire. 58% dintre oameni au spus că nu dorm ziua, 19% au spus că dorm ziua o dată sau de două ori pe săptămână, 12% au spus că dorm ziua de trei-cinci ori pe săptămână și 11% au spus că dorm zilnic după-amiază. Rezultatele studiului au evidenţiat următoarele concluzii: 4,6% dintre persoanele care nu dormeau ziua au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral;1,8% dintre persoanele care au dormit după-amiază o dată sau de două ori pe săptămână au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral;5,4% dintre persoanele care au dormit de 3-5 ori pe săptămână, pe timpul zilei, au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral;7,6% dintre persoanele care au dormit zilnic după-amiază au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral. După ajustarea mai multor factori, oamenii de știință au concluzionat că persoanele care dorm după-amiază o dată sau de două ori pe săptămână au un risc cu 48% mai mic de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Acasă Actualitate Somnul de după-amiază, benefic în prevenirea atacului de cord şi a accidentului...