Fl. Tănăsescu

Dacă nici Societatea Comercială Conpet SA nu are grijă de patrimoniul său, atunci cine ? Dacă nici conductele pentru transport de țiței nu sunt păzite ca ochii din cap, atunci ce mai este în siguranță în țara asta? Dacă, periodic, CONPET SA – operatorul Sistemului Național de Transport al țițeiului prin conducte – nu ar organiza exerciții de simulare antitero, ce s-ar întâmpla dacă – Doamne ferește ! – ar avea loc un atentat cum nu puține sunt în ultima vreme ?
La aceste întrebări, răspunsul vine prin fapte, iar dovadă stau numeroasele simulări derulate în teren de către reprezentanții societății ploieștene, în colaborare cu structurile de intervenție – toate desfășurate în cadrul Programului “Securitatea Energetică a României”, pe componenta “Securizarea Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte”.
Astfel că, ieri, la Brazi, în Pădurea Stejaru, a fost lansată următoarea speță ipotetică: un grup de persoane deghizate în lucrători ai CONPET SA își fac de lucru în preajma unei conducte care supratraversează râul Prahova, aceasta asigurând livrarea unor însemnate cantități de țiței, colectat din Bazinul Olteniei, către Rafinăria Petrobrazi. O patrulă de jandarmi aflată în zonă simte că ceva nu este în regulă și îi întreabă pe suspecți cu ce treburi se află prin zonă. Dialogurile devin din ce în ce mai aprinse, tonul discuției, tot mai ridicat, iar de-aici, până la schimbul de focuri nu mai e decât un minut. Timp în care sunt alertate, prin dispecerat, efective de la Jandarmeria prahoveană, Gruparea Mobilă “Matei Basarab”, echipe de asalt și de siguranță, lunetiști.
Așadar, oameni înarmați până în dinți – câtă frunză, câtă iarbă – fiindcă, după cum scriam mai sus, este periclitată o conductă de transport țiței, obiectiv de interes strategic național.
Dacă anihilarea teroriștilor – cu focuri de armă – naște emoții în rândul spectatorilor prezenți la locul exercițiului derulat de Conpet SA, nici coborârea și detonarea unei bombe artizanale – plasate de suspecți chiar pe o conductă aparținând societății, în zona localității Stejaru, nu este mai puțin spectaculoasă.
Spectacolul este, însă, pentru cei care privesc, fiindcă pirotehnistul care își asumă riscul de a escalada, cu un echipament blindat, în greutate de aproximativ 40 de kilograme, pe scară, la peste 10 metri înălțime, desupra râului Prahova, pare rupt dintr-un tablou înfățişând munca lui Sisif. În vremurile moderne, însă, atât pentru cel care se cațără, cât și pentru pirotehniștii care îl ajută – riscul face parte din meserie – toți fiind antrenați nu numai pentru situații ipotetice, cât și pentru intervenții în cazuri reale. “În toate acțiunile celor implicați în exercițiul antiterorist – ne spun organizatorii evenimentului – sunt sute de ore de antrenamente. Între toate forțele angrenate în dejucarea unui astfel de atentat trebuie să fie o coordonare”. Și a fost.
Dispozitivul artizanal este coborât la sol și detonat. Totul se încheie cu bine.
Pierderile sunt de partea teroriștilor, care sunt adunați de pe câmpul de luptă și luați cu echipajele SMURD.
* * *
Ieri, a fost un exercițiu de simulare a unui atac la o conductă care supratraversează râul Prahova. În cursul acestui an, CONPET SA Ploiești a mai pus în aplicare alte planuri de intervenție antitero la punctul de lucru C4 Fetești (județul Ialomița), la Stația de Pompare țiței Călăreți (judeţul Călărași), la Stația de Pompare țiței Cartojani (judeţul Giurgiu), la Stația de Pompare țiţei Siliște (judeţul Dâmbovița).