Guvernatorul BNR: Creșterea economică depinde de reforme structurale
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, susține că România poate atinge un ritm de creștere economică mai rapid, însă, pentru a fi sustenabilă pe termen lung, creșterea nu trebuie obținută prin stimulente fiscale sau monetare suplimentare, ci prin reforme structurale și, implicit, prin creșterea productivității muncii, singurul mod care poate duce la îmbunătățirea standardului de viață, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
“Ne aflăm într-una dintre cele mai favorabile poziții macroeconomice din parcursul post-comunist. Nu trebuie, însă, să ne culcăm pe o ureche și să neglijăm ce avem de făcut. Ar trebui să ne preocupe consolidarea și nu slăbirea a ceea ce am obținut. Contează cât de repede crești, dar nu e lipsit de importanță nici cum crești”, a declarat Isărescu, citat de Agerpres.
Nu putem exporta gaze fiindcă nu avem conducte
„România va putea exporta gaze naturale doar atunci când va exista o conductă prin care acest lucru să fie posibil din punct de vedere tehnic, iar companiile româneşti de gaze trebuie să-şi apere poziţia în cadrul anchetei derulate de Comisia Europeană pe această temă“, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
“Acum, nu putem vorbi de niciun export de gaze. Din punct de vedere fizic, România nu poate exporta gaze, chiar dacă şi-ar propune acest lucru. Până nu vom avea o conductă adecvată, nu putem vorbi despre export de gaze”, a explicat ministrul.
Proiectul care prevede sancţiuni mai mari pentru șoferi, respins în Senat
Senatul a respins un proiect care ar fi adus amenzi şi cu 250 de lei mai mari pentru şoferii care nu respectă Codul Rutier, motivul fiind acela că Ministerul Afacerilor Interne nu şi-a exprimat punctul de vedere faţă de această propunere.
Totuși, discuțiile în ceea ce privește proiectul care prevede mărirea urmează să fie reluate în Camera Deputaților, astfel că nu se poate spune că a fost tranșat acest subiect.
Reamintim că, printre altele, în proiect se stipulează faptul că amenzile pentru staţionare ilegală, viteză excesivă, nefolosirea centurii de siguranţă sau vorbitul la telefonul mobil în trafic ar trebui majorate cu sume cuprinse între 100 şi 250 de lei.