La termenul intermediar al unui dosar de corupţie cu fonduri europene, judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, instanţa a decis să admită cererile unora dintre inculpaţi şi a solicitat SRI şi DNA să comunice, între altele, dacă au colaborat în anchetă, să depună întreaga corspondenţă purtată, să dezvăluie numele ofiţerului de legătură şi numele persoanelor care au avut acces la informaţii.
De asemenea, trebuie să comunice dacă pe parcursul urmării penale, SRI şi DNA au avut un plan comun de acţiune, conform art.22 şi art. 25 din Protocol, iar în caz afirmativ să comunice măsurile şi responsabilităţile concrete pentru desfăşurarea actitivăţilor, sarcinile fiecărei părţi, precum şi activităţile şi dacă SRI a comunicat către DNA informaţii obţinute din derularea activităţilor operative cu privire la care s-a considerat că prezintă relevanţă şi că puteau fi valorificate în cadrul procesului penal privind dosarul penal, iar în caz afirmativ să comunice informaţiile.
Alte solicitări sunt să se comunice dacă SRI a acordat sprijin privind efectuarea de constatări tehnico-ştiinţifice în cursul urmăririi penale în dosar, dacă SRI a acordat sprijin DNA pentru completarea informaţiilor prin desfăşurarea de activităţi de investigaţii şi supraveghere operativă şi dacă a acordat sprijin tehnic pentru activităţile necesare punerii în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică, conform art.14 alin. 1 şi 2 din Protocol. În caz afirmativ să comunice la dosarul cauzei aceste informaţii şi, respectiv, în ce a constat acest sprijin.
Trebuie să se comunice şi dacă SRI a pus la dispoziţia DNA informaţii obţinute în virtutea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, conform art. 17 alin. 3 din Protocol, raportat la dosarul penal, iar în caz afirmativ să comunice la dosarul cauzei aceste informaţii. şi dacă dacă faptele deduse judecăţii au fost identifícate de SRI în baza art.3 lit. a din Protocol, iar în caz afirmativ, care este documentul şi modalitatea în care a fost încunoştinţată DNA despre aceste fapte.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, odată cu fondul, precizează magistraţii.
Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia în data de 9 septembrie 2015, are drept obiect constituirea unui grup infracţional organizat şi are 18 inculpaţi, între care mai mulţi cetăţeni străini, doi notari din Braşov şi 4 firme, iar între părţile civile se află Ministerul Fondurilor Europene.