Nicoleta Dumitrescu

În comparaţie cu milioanele de români cu drept de vot care, în această perioadă, aud, văd şi simt… electoral în multe ore ale zilei, graţie mijloacelor de comunicare de tot soiul, inclusiv reţelele de socializare, doi cetăţeni din Galaţi au cu totul şi cu totul alte treburi. Mult mai importante, mai ales că este vorba despre bani, mulţi bani. Este vorba despre Veta Radu şi “norocosul”! Pe amândoi, de duminică încoace, îi uneşte numitorul comun denumit câştig, la care nu este persoană care a completat un bilet la Loto să nu viseze.
“Norocosul” a câştigat marele premiu al Loteriei Române, în valoare de 4,7 milioane de euro, iar biletul a fost completat la agenţia la care lucrează şi are parte de o activitate cu mare responsabilitate, după cum ea însăşi a mărturist, Veta Radu.
Prin urmare, de acum încolo, şi cu siguranţă şi după 26 mai, inclusiv la sfârşitul acestui an, când vor fi alegerile prezidenţiale, iar lunile şi anii din calendar pot fi … fără număr – cei doi nu vor avea treabă cu agitaţia electorală, pentru că viaţa lor se va învârti în jurul acestui mare câştig bănesc. Iar având în vedere valoarea marelui premiu – de 4,7 milioane de euro – cu siguranţă că gălăţeanul norocos va avea şi motive pentru care, de acum încolo, să nu-i mai pese niciun pic de ceea ce se întâmplă în jurul lui, chit că există posibilitatea ca şi el să se fi numărat printre cei care au vrut să vadă, cu propriii ochi, marea adunare populară organizată, la sfârşitul săptămânii, trecute în oraşul lui.
Prin urmare, la ce ar urma să fie nepăsător “norocosul”, inclusiv doamna Vetuţa de la agenţia Loto? La agitaţia electorală, la lupta crâncenă, între partide, dar mai ales între liderii şi candidaţii propuşi pentru alegerile europarlamentare, care nu mai prididesc să arunce, unii împotriva altora, cu tot soiul de invective; la faptul că ţara a fost împărţită în două: în ţara acelora care vor binele românilor şi în ţara acelora care vor binele doar alanumitor persoane; la faptul că există şi un altfel de stat – cel paralel; la faptul că unii prea au ajuns să fie bogaţi, iar alţii au sărăcit; că unii au funcţii fără să le merite, chit că nu-i ajută intelectul, anii din buletin şi nici experienţa; că nimic nu mai e cum a fost odată, nici măcar vremea din calendar! Şi dacă ar fi nepăsători la cele enumerate, atunci, cu atât mai puţin le-ar păsa celor doi gălăţeni de faptul că liderii europeni lansează, de zor, avertismente către cei care sunt la conducerea statului, aşa cum este prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a transmis o scrisoare autorităţilor române în care avertizează asupra riscului instituirii unui mecanism mai dur decât celebrul MCV, dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare. Când e vorba despre un câştig de 4,7 milioane de euro, dinspre coana Vetuţa şi “norocos” este ca un fel de… ”ţara arde, babele de piaptănă”, departe de lumea dezlănţuită!