Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 pe scara Richter s-a produs, în cursul dimineții de ieri, la ora locală 08:25, în zona seismică Vrancea, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a produs la Buzău și a avut o adâncime de 150 de kilometri. Cele mai apropiate oreașe de epicentru au fost: Nehoiu (14 km), Covasna (38 km), Întorsura Buzăului (40 km), Vălenii de Munte (51 km) şi Târgu Secuiesc (53 km) În România, la începutul lunii curente, s-au produs nu mai puțin de 9 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,8 pe scara Richter. E știut că România este o țară cu potențial seismic ridicat, dar există lucruri mai puțin cunoscute despre cutremure.
Iată câteva dintre ele, prezentate de Fanatik.ro: seismele sunt cauzate în principal de faliile geologice, dar pot fi provocate şi de alunecările de teren, de testele nucleare şi testele cu rachete şi în urma activităţii vulcanice; în fiecare an are loc cel puţin un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter; seismele care se produc într-o parte a Terrei pot zgudui cealaltă parte, de exemplu cercetătorii care au studiat cutremurul din 2004, cel care a generat tsunamiuri în Oceanul Indian, au descoperit că seismul a slăbit cel puţin o porţiune din falia San Andreas din California. Cutremurul din 1960 din Chile a generat trepidaţii timp de mai multe zile pe întreaga suprafaţă a Pământului; cel mai ucigaş cutremur care a lovit vreodată Pământul a avut loc pe 23 ianuarie 1556, în provincia Shansi din China, estimându-se că atunci şi-au pierdut viaţa 830.000 de persoane; cel mai violent seism care ar fi a avut loc s-ar fi produs în anul 1201, în estul Mediteranei, atunci murind peste un milion de persoane.