Petre Apostol

Echipa naţională de handbal masculin a României a obţinut, joi seară, prima victorie din campania de calificare la turneul final al Campionatului European din 2020. Tricolorii au învins, în Sala Sporturilor din Târgovişte, reprezentativa Lituaniei, după ce, în primele două partide ale Grupei 6 preliminare, pierduseră cu Portugalia, respectiv cu Franţa.
Printre handbaliştii români care au contribuit decisiv la victoria înregistrată cu Lituania s-a numărat şi ploieşteanul Ionuţ Iancu, prezent între buturile selecţionatei tricolore. Jucătorul prahovean s-a trecut şi pe lista marcatorilor, cu un gol reuşit din poartă în poarta goală a adversarilor, şi a ratat şansa de a înscrie de două ori, după ce aruncarea din finalul meciului nu a fost în timp util pentru a fi luată în considerare.
Reprezentativa României s-a impus cu scorul de 28-23 (16-13), defensiva jucând un rol important în prima victorie a tricolorilor din preliminarii.
Cele două echipe au evoluat în următoarea formulă:
România: Iancu – un gol, Şelaru – portari; Şimicu 4 goluri, Rotaru 3, Grigoraş 8, Racoţea, Bujor 6, Negru 2, Szoke 2, Csog, Buzle, Căbuţ 1, Fotache 1, Dumitru, Militaru, Thalmaier. Antrenori: Manuel Montoya, Eliodor Voica.
Lituania: Rasimas, Morkunas – portari; Urbonas 2 goluri, Bernatonis, Virbauskas 2, Malasinskas 2, Babarskas 3, Petreikis, Truchanovicius 3, Pleta 1, Tarcijonas 2, Grosas 1, Palevicius 2, Drabavicius 1, Stankevicius 1, Dumcius 3. Antrenor: Andriuska Mindaugas.
După trei meciuri, echipa României ocupă locul al treilea, cu două puncte, iar mâine, de la ora 16:30, va evolua, în deplasare, cu selecţionata Lituaniei. De remarcat faptul că, tot joi seară, Portugalia a realizat una dintre surprizele fazei preliminare, învingând, pe teren propriu, reprezentativa Franţei, cu scorul de 33-27
(17-13), preluând, astfel, conducerea în clasamentul grupei, cu maximum de puncte (6), în vreme ce formaţia din Hexagon a coborât pe a doua poziţie (4 puncte).
La turneul final se califică primele două clasate din cele opt grupe preliminare, alături de cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea.