Ana Maxim
Prahovenii trăiesc, în medie, 75,88 de ani, cu patru ani mai mult decât în anul 2000 și cu cinci ani mai mult decât în anul 1990. Femeile trăiesc, în medie, cu șapte ani mai mult decât bărbații, iar prahovenii din mediul urban au o speranță de viață mai bună decât aceia care locuiesc la sate, potrivit celor mai recente statistici. La nivel național, Prahova se află pe locul al 11-lea, într-un top al județelor, în funcție de durata medie de viață a locuitorilor. Bucureștenii au cea mai bună speranță de viață – adică 77,83 de ani, potrivit Institutului Național de Statistică. România este pe unul dintre ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene în privința duratei medii de viață.
Durata medie de viață a prahovenilor, calculată la nivelul anului 2015, este de 75,88 de ani – cu puțin peste speranța de viață la nivel naţional – 75 40 ani. Femeile au avut, în anul 2015, o speranță de viață cu șapte ani mai mare decât bărbații – adică de 79, 35 de ani, în timp ce speranța de viață a bărbaților a fost de 72,44 de ani, potrivit datelor pe care le-am primit de la Direcția Județeană de Statistică Prahova. Diferențe în privința duratei de viață există și în funcție de zona de rezidență a locuitorilor județului. În orașele prahovene, bărbații trăiesc, în medie, 73,65 de ani, iar femeile – 79,80 de ani, în timp ce, în sate, speranța de viață este de numai 71,20 de ani – pentru bărbați, și de 78,8 ani -pentru femei. Statisticile valabile pentru anul trecut au fost centralizate de Direcția Județeană de Statistică și nu sunt încă definitive. Datele nu sunt cu mult diferite față de anul 2014, însă, în ultimii 26 de ani, situația s-a modificat substanțial. În 2011, de exemplu, durata medie de viață a bărbaților era de 70,40 de ani, iar a femeilor – de 78,11 ani, reieşind la nivelul județului o medie de 74,21 de ani, iar în anul 2000 – durata medie de viață era de 67,31 de ani pentru bărbați și de 75 de ani pentru femei. În 1990, femeile trăiau, în medie, 73,78 de ani, iar bărbații – 67,62 de ani, durata medie a vieții, la nivelul întregului județ, fiind de numai 70,68 de ani.
Brebenii deţin secretul longevităţii
Brebu este una dintre localitățile prahovene care au cei mai longevivi locuitori. De exemplu, în 2013, majoritatea persoanelor decedate au trăit până la vârsta de aproape 90 de ani, existând chiar şi o femeie care a trecut în eternitate la 104 ani ! Acum doi ani, la Brebu, a fost sărbătorit Ion Paraschiv, cel mai bătrân locuitor al comunei, la vremea respectivă, în vârstă de 100 de ani. Care este secretul longevităţii locuitorilor din Brebu ? Edilul localităţii ne declara, în anul 2014: „Aerul de la Brebu este foarte bun, incomparabil cu orice altă localitate din Prahova. Zona localităţii noastre nu este deloc poluată, iar curenţii ascendenţi şi descendenţi care trec printre dealurile care înconjoară comuna Brebu determină o climă foarte plăcută. Vara nu este extrem de cald, iar iarna, temperaturile nu coboară extrem de mult. A doua posibilă explicaţie pentru longevitatea locuitorilor comunei ar fi faptul că oamenii de aici se hrănesc „bio”, consumă peste 80% produse din gospodăria proprie, iar alimentele sunt naturale, fără niciun fel de E-uri. Şi să nu uităm de ţuiculiţa dinainte de masă, un păhărel de ţuică de prună sau de fructe curată este un adevărat medicament. Pe de altă parte, locuitorii din Brebu nu au trăit stresul colectivizării, au fost oameni liberi, cu gospodăriile lor. Nu am văzut brebean leneş, iar lucrul constant în gospodărie îi menţine activi până la bătrâneţe. Şi încă un ultim aspect: locuitorii din Brebu ştiu să comunice, să se distreze la întâlnirile dintre vecini, lucru care îi ajută foarte mult”. Conform statisticilor aferente anului 2015, Prahova se află pe locul al 11-lea la nivel național, într-un top al județelor în funcție de durata medie de viață a locuitorilor. Pe primul loc se situează Capitala, unde durata medie de viață a locuitorilor este 77,83 de ani, urmată de județele Vâlcea – 77, 56 de ani, Cluj – 76,76 de ani, Brașov- 76, 62 de ani și Sibiu –
76,24 ani. Pe ultimul loc se află Satul Mare, ai cărui locuitori trăiesc, în medie, 73, 27 de ani.
La nivelul Uniunii Europene, cele mai recente statistici de acest fel sunt din 2014 și arată că România se află pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce privește durata medie de viață, pe primele locuri fiind Spania – 83,3 ani, Italia – 83,2 ani, Suedia, Luxemburg – 82,3 ani, Cipru, Franța – 82,8 ani. În toată lumea, speranța de viață este în creștere, având în vedere că oamenii sunt tot mai informați în legătură cu modul de viață sănătos și că s-au descoperit, de-a lungul timpului, noi tratamente pentru numeroase afecțiuni. Pe de altă parte, dacă oamenii trăiesc mai mult nu înseamnă neapărat că sunt și sănătoși, multe tratamente prelungind viața, dar nevindecând afecțiunea. Astfel, în anul 2015 un studiu asupra tuturor bolilor și leziunilor majore din 188 de țări – publicat în revista „Lancet”, scotea la iveală faptul că oamenii din întreaga lume trăiesc mai mult, dar, în același timp, mulți dintre ei sunt bolnavi pentru o perioadă mai lungă de timp !